Hlavní obsah

Hledání dovolenkářů. Nizozemsko uspořádá další koronavirový experiment

Foto: Profimedia.cz

Rhodos (ilustrační fotografie).

Reklama

Nizozemsko koronavirovými experimenty nešetří. Tamní cestovní kancelář nyní pošle téměř 200 lidí na dovolenou do Řecka s cílem zjistit, do jaké míry pandemie covidu-19 umožňuje fungování cestovního ruchu.

Článek

Ve středu v šest hodin večer se na webu nizozemské cestovní kanceláře Sunweb spustila registrace do experimentu v podobě testovací dovolené na řeckém ostrově Rhodos. Téměř okamžitě měla internetová stránka potíže s přetížením, které vyvolal velký zájem Nizozemců o vycestování ze země. Úspěšných registrací web hlásí přes 20 000.

„Podle prvních údajů (…) je jasné, že Holanďané touží po dovolené,“ píše ve vyjádření cestovní kancelář a dodává, že projevený zájem předčil očekávání. „Chceme poděkovat všem lidem, kteří se přihlásili. Bohužel máme nyní k dispozici pouze jedno letadlo, věříme ale, že letos v létě budeme moci společně s našimi partnery poskytnout skvělé dovolené.“

Opravdu úspěšných však bude z více než dvou desítek tisíc pouze 187 jedinců ve věku od 18 do 70 let. Ti budou vybráni v souladu s kritérii stanovenými nizozemskou vládou; jak na svém Twitteru informuje i sama cestovní kancelář, nezáleží pouze na tom, kdo se přihlásil rychleji.

Experiment má za úkol prověřit, jestli a případně jak je možné udržet při životě cestovní ruch i během pandemie, jako je ta, které svět čelí nyní. Kromě Sunwebu se na organizaci podílí také nizozemská nízkonákladová letecká společnost Transavia a celý projekt podporuje vláda.

Osmidenní dovolená pro vybrané zájemce začne 12. dubna odletem z letiště Schiphol, jež náleží Amsterdamu, hlavnímu městu Nizozemska. Maximálně tři dny před odletem se výletníci musí nechat otestovat, pokud by test nebyl negativní, experimentu se zúčastnit nemohou. Ještě na letišti je nutné podstoupit rychlotesty, náhodně otestováni pak mohou být i po příletu do Řecka. Podobné podmínky budou platit také při cestě zpět, po návratu navíc zúčastnění podstoupí povinnou karanténu.

Dovolená ovšem není zadarmo, každý z účastníků bude muset zaplatit 399 eur, což v přepočtu na koruny činí více než 10 tisíc. Daná suma zahrnuje all inclusive služby, letenky, ubytování nebo PCR testy. Pokud by se někdo v Řecku nakazil a musel v zemi podstoupit karanténu, o veškeré další náklady se postará cestovní kancelář.

„Útěk“ z koronavirové reality v Nizozemsku má ale svůj háček; účastníci experimentu nesmí opustit resort hotelu Mitsis Grand Beach, kam budou jako jediní návštěvníci spolu s personálem umístěni. K dispozici tak zúčastněným bude pouze hotelový bazén a na pláž se nepodívají. Během dovolené se pak také budou muset řídit bezpečnostními pokyny, které vypracoval Sunweb a schválil je nizozemský Národní institut pro veřejné zdraví a životní prostředí.

„Nejdříve jsem chytla koronavirus a velmi jsem onemocněla. Pak jsem přišla o práci. Takže co teď? Těším se na to, že v resortu nebudu nic dělat a budu se zotavovat z tohoto bouřlivého roku,“ podělila se o svou motivaci k registraci s RTL Nieuws 51letá Corina Gouderjaanová.

Nejde o první z experimentů, kterým se Nizozemsko snaží zjistit, jak lze v různých oblastech fungovat i během šířícího se onemocnění a opatření s ním spojených. Například před více než dvěma týdny se v amsterdamské aréně Ziggo Dome odehrála taneční akce, jejíž účastníci byli rozděleni do jednotlivých bloků s různými koronavirovými pravidly.

Během uplynulého víkendu pak nedaleko hlavního města země proběhl dvoudenní festival, jehož úkolem bylo zjistit, zda existuje bezpečný způsob návratu k velkým společenským akcím. Pro Seznam Zprávy se o pocity z behaviorálního experimentu dokonce podělila jedna z účastnic.

Nizozemsko podle webu Worldometers momentálně eviduje více než 1,2 milionu pozitivních testů a přes 16 000 úmrtí v souvislosti s koronavirem. Během posledních dnů do statistik přibývá více než 5 500 nových případů denně.

Reklama

Doporučované