Hlavní obsah

Hoaxy a důležité informace týkající se koronaviru

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Milí čtenáři, právě jste obdrželi druhé číslo mimořádného Zpravodaje Sherlock Senior, který vedle přehledu dezinformací přináší i užitečné aktuality pro seniory.

Článek

Aktuální hoaxy

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) roušky nepomáhají

Pravda je ale taková, že WHO kvůli ekologické zátěži jen nedoporučuje, aby lidé nosili jednorázové roušky. Zároveň doporučuje, aby se v oblastech, kde roušky nejsou běžně dostupné, nechaly k dispozici primárně pro ty, kdo je skutečně potřebují. Rouška je stále jen jedno z preventivních opatření, jak se před šířením viru chránit. Roušku proto nasaďte pokaždé, když opouštíte svůj domov.

Koronavirus má všechny charakteristiky biologické zbraně stupně 4, tedy zbraně hromadného ničení

Někdy se přisuzuje záměr šířit koronavirus Číně, jindy USA, a dokonce i Evropské unii, aby populace omládla a ušetřili jsme na penzích. Odborná veřejnost se však stále shoduje na původu viru z netopýra, který se přes další zvíře dostal k člověku.

Neschopná Evropská unie, svět zachraňuje Čína nebo Rusko

Současné hoaxy týkající se politiky shrnuje Zdeněk Svoboda (*1946), zakladatel iniciativy Lepší senior, který je lektorem mediálního vzdělávání: „Aktuální dění jsou žně pro všechny fabulátory. Ti tvrdí, jak nám Německo ukradlo roušky, že je nám k ničemu Evropská unie a naštěstí zde máme Čínu, která nám pomohla. Dodávky z Číny se ale realizují obřím letadlem Antonov An-124 Ruslan, a to díky spolupráci s NATO. Z Číny však žádná pomoc nepřišla, šlo čistě jen o obchod, navíc se ukazuje, že dodané zboží není zcela v pořádku. Podobnou zkušenost jako my mají i Nizozemci, kteří z jednoho milionu dodaných roušek vrací zpět šest set tisíc. Členské státy na Evropskou unii nepřevedly žádné pravomoci, které by pomohly podobné krize řešit. I tak ale EU uvolnila pro řešení koronavirové krize více jak 32 miliard korun. Stejně tak se společnou koordinací jednotlivých zemí podařilo dostat zpět do vlasti tisíce Čechů, kteří uvázli v uzavřených zemích v zahraničí. EU pomáhá i při koordinaci distribuce zdravotnických pomůcek.“

Více si o vadném čínském zboží můžete přečíst zde.

Podrobná mapa: Kde je v České republice koronavirus

Seznam Zprávy pravidelně aktualizují mapu po okresech a za celou Prahu s počtem nakažených a zemřelých. Mapa vám pomůže odhadnout míru rizika v oblasti, ve které se nacházíte.

Jak zvládnout samotu

Evropská kosmická agentura (ESA) zprostředkovala rady umělců, vědců, ale i členů posádek ponorek, jak se vyrovnat s izolací. Důležité je si vytvořit zvyky a rutinu, aby člověk v omezeném a izolovaném prostředí měl všechno pod kontrolou. Astronauti, kteří prožili několik týdnů mimo přirozený lidský kontakt, nazývají takovou situaci „normalizování abnormálního“. Na Mezinárodní vesmírné stanici to ve skutečnosti znamená vstát, dát si šálek čaje, sendvič se slaninou a začít pracovat, akorát za velmi abnormálních podmínek. Více informací najdete v článku.

Online kurzy seniorské organizace Elpida

Organizace Elpida, která poskytuje mimo jiné i mediální vzdělávání pro seniory, přenesla část svého programu do virtuálních učeben. Spustila YouTube kanál Elpida do domu, kde najdete první lekce. Další budou přibývat. Pokud se chcete přihlásit do virtuální učebny, zavolejte na telefon 272 701 335. Elpida je také vydavatelem časopisu Vital. Poslední číslo, které se věnuje koronaviru, si můžete přečíst zde.

Možnost připojit se k online besedě s umělci, sportovci a dalšími osobnostmi

Organizace Generace i60 vytvořila nový pořad Na chatu s … Chatou se ovšem nemyslí chalupa, ale anglický výraz chat jako popovídat si. Prvním hostem byl herec Divadla Ungelt Petr Stach a účast přislíbili například manželé Eva Hrušková a Jan Přeučil, Jitka Smutná, Jan Čenský, Jan Burian, Milan Hein, tenistka Helena Suková a další. Program a přesný čas besed je možné sledovat na www.i60.cz.

Stručné a přehledné informace od Červeného kříže

Červený kříž vydal sadu základních informací k současné situaci. Na webu najdete osmnáct základních doporučení, která by nám všem měla pomoci překonat současnou situaci.

Zároveň prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli s vašimi blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu. Připomínáme i zpravodajství týkající se současné koronavirové nákazy  na Seznam Zprávách. V tuto chvíli potvrzujeme mediální vzdělávání v Hradci Králové ve dnech 18. a 19. listopadu. Hlásit se můžete zde.

Reklama

Doporučované