Hlavní obsah

Hokejisté po letech naplní Staroměstské náměstí. Hurá na Kanadu!

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Hokejisté na mistrovství světa v Bratislavě rozdávají radost: Přes Německo postoupili po čtyřech letech do semifinále mistrovství světa.

Reklama

Hokejová horečka stoupá. Češi ve čtvrtfinále rozstříleli Německo 5:1 a po čtyřech letech si na mistrovství světa zahrají semifiále. V sobotním zápase jdou na Kanadu, utkání bude od 19:15 promítáno i na Staroměstském náměstí v Praze.

Článek

Trpělivost postup přináší.

Bezmála pětačtyřicet minut trvalo, než čeští hokejisté ve čtvrtfinále mistrovství světa zlomili odpor outsidera. Němce srazil na kolena až gól kapitána Jakuba Voráčka, který dorážkou vlastní střely rozpoutal kanonádu.

„Dlouho to nebyl náš zápas. Měli jsme nohy v písku. Věděli jsme ale, že to urveme vůlí. A že když zůstaneme u naší hry, ty góly prostě dáme. Byli jsme trpěliví a padlo to tam,“ řekl po zápase unavený Jakub Voráček. A přiznal, že hra stála mnoho sil.

Stejně jako ve všech zápasech na turnaji, které Češi vyhráli, splnili hokejisté kvótu pěti nastřílených branek. A Němce nakonec vyprovodili z turnaje přesvědčivou – nikoliv však hladkou – výhrou 5:1.

„Postup se rodil těžce. Němci byli hodně siloví, moc jsme nevyhrávali souboje a neudrželi se ve třetině. Vůbec jsme nehráli to, co jsme měli. Uklidnil nás gól až na 2:1. A jestli byla otázka času, kdy tam góly napadají? To nevím, my byli rádi, že jsme to vůbec rozjeli. Vývoj a předvedená hra po dvou třetinách nebyla vůbec taková, jaká měla být,“ prohlásil autor dvou branek Jan Kovář.

Trenérům se v zápase vyplatil i risk v sestavě. Z ní vypadl útočník Jakub Vrána, který čelil v médiích kritice za své výkony. Miloš Říha ale po utkání podobné věci odmítl. „Já myslím, že neriskujeme. Máme promyšlené tahy se všemi hráči. Víme, že je to brejkový hráč, víme, že je lehký, technický, a to by nám na Němce nesedělo. Takže jsme se rozhodli takhle a nic jsme neriskovali,“ řekl kouč.

Národní tým si tak po čtyřech letech na světovém šampionátu zahraje o medaile. V semifinále hokejisté vyzvou Kanadu, hrát se bude v sobotu v 19:15. Utkání bude promítáno také na Staroměstském náměstí v Praze.

Akci připravovala potají marketingová agentura BPA spolu s pražským magistrátem, tisková zpráva dorazila novinářům spolu se zazněním vítězné hymny. „Staroměstské náměstí má kapacitu patnáct tisíc lidí. Žádný jiný týmový sport nedokázal zatím takovým způsobem Staroměstské náměstí zaplnit a v lidech vyvolat takovou sounáležitost,“ stojí ve zprávě.

„My ale být v euforii nemůžeme, proti Německu jsme nepodali dobrý výkon a o víkendu musíme být lepší,“ řekl Kovář.

„Pro nás jako pro tým je strašně důležité, že jsme se po dlouhé době prosadili mezi první čtyřku. Že sem fanoušci nepřijeli jenom tak. A že se český hokej zase posunul o malý kousíček výš. Neříkám, že jsme se posunuli úplně nebo že by to byl odrazový můstek, ale kluci tomu dávají opravdu všechno,“ řekl Říha.

„Viděl jsem kus zápasu Kanady se Švýcary. Je to špička, to už jsou bruslařsky i technicky výborní hráči. Vyhovují si, jsou tam nesmírné hvězdy. Ale já si myslím, že se dá hrát s každým. Pokud budeme takhle disciplinovaní a vydržíme s nimi v tempu, tak máme šanci. Vždyť i oni znervózněli v nějakých fázích, taky měli štěstí. Takže proč by to nemohlo vyjít?“ dodal kouč.

Češi Kanadu na mistrovství světa dokázali porazit naposledy v roce 2010. Památné vítězství 3:2 v Německu je zázračně poslalo do play-off turnaje, který podceňovaný tým nakonec dokázal vyhrát. Od té doby se Češi s Kanadou na světových šampionátech potkali pětkrát a nedokázali uhrát ani bod.

Proti Kanadě Češi hráli také své poslední semifinále, na domácím šampionátu v Praze 2015 jí podlehli 3:6.

Na Slovensku ovšem Kanada zdaleka nemá tak hvězdný tým. Sázkové kanceláře vidí souboj vyrovnaně.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Rusko a Finsko, které překvapivě v závěru utkání otočilo drama se Švédskem.

To znamená jediné: Tre Kronor neobhájí napotřetí titul mistrů světa. Posledním týmem, který na světovém šampionátu dokázal získat Zlatý hattrick, tak nadále zůstávají Češi a jejich výkon z let 1999 až 2001.

Reklama

Doporučované