Hlavní obsah

Změny pravidel, tresty pro fanoušky a objeví se Jágr? Šéf extraligy promluvil o novém ročníku

Rozhovor s ředitelem Tipsport extraligy Josefem Řezníčkem. Její nová sezona startuje v pátek.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Nová sezona největší hokejové show v Česku startuje prvním kolem už v pátek 14. září. Podaří se Kometě znovu obhájit titul a vytvořit dynastii, jakou český hokej od éry Vsetína nepamatuje?

Článek

Kometa, Třinec, Sparta a Liberec. Čtveřice největších favoritů hokejové extraligy se nemění ani před novou sezonou nejvyšší české soutěže. Alespoň na tom se shodují bookmakeři a velice podobný názor má i ředitel ligy Josef Řezníček. Ten byl den před ostrým startem ligy hostem sportovního studia na Seznamu.

Hokejová sezona v Česku 2018/19 bude přesto v mnohém jiná než ty předešlé. Třeba v nových pravidlech, která pro další čtyřletý olympijský cyklus vymyslela Mezinárodní hokejová federace IIHF. Tuzemská soutěž se bude podle jejich velké části také řídit. Některé změny však vyvolávají diskuze i pochybnosti. A Řezníček připouští, že jejich přijetí může dlouho trvat i fanouškům.

V hokeji, který se na tuzemských stadionech začne o tomto víkendu hrát, se bude mnohem přísněji posuzovat dohrávání osobních soubojů, podrážení hráčů. A v neposlední řadě se dotkne i brankářů, již už nebudou moct zalehnout puk mimo dosah svého brankoviště.

„Upřímně říkám jednu věc, nová pravidla se diskutovala na seminářích až v červenci a to je velice krátká doba. Některé změny mohou vyvolávat emoce a dost změnit hokej. Třeba úplně nové pravidlo pozdního dohrání spoluhráče (nový faul) je velice tenká hrana. A je to dost o rozhodčích a jejich citu. Pro ně to bude velice těžké, protože zákroky, které nově budou fauly, se budou objevovat,“ řekl mimo jiné Řezníček.

V Seznamu také vysvětlil, proč se klubům nepodařilo na své stadiony zavést odpovídající technologii a tedy i pravidlo trenérské výzvy.

Vedle nových pravidel se v lize mění i obsazení důležitého a ostře sledovaného postu. Karla Holého v čele disciplinární komise nahradí bývalý hokejový kanonýr Viktor Ujčík. Změnu si vynutily i kluby, ty už zároveň nebudou tvrdými finančními sankcemi trestány za pokřiky a chování fanoušků v arénách tak, jako tomu bylo v minulé sezoně.

Celý rozhovor s Josefem Řezníčkem o favoritech nové sezony, změnách v pravidlech, fungování disciplinární komise i případném působení Jaromíra Jágra v nejvyšší české soutěži si pusťte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované