Hlavní obsah

Hokejový stánek se proměnil v šachový ráj. Pardubickou arénu zaplnili na Czech Openu hráči z celého světa

Na letošním Czech Openu se představili hráči z takřka padesáti zemí.Video: Jakub Burian

 

Reklama

V Pardubicích finišuje 29. ročník největšího festivalu šachu a her na světě Czech Open. Tradiční akce přilákala na východ Čech přes čtyři tisíce účastníků.

Článek

Pardubická aréna je známá jednou z nejlepších atmosfér v českém hokejovém prostředí. V průběhu července však stadion, který pojme přes 10 tisíc diváků, utichne a plocha namísto ostrým hokejovým hochům patří účastníkům festivalu Czech Open. Největší festival šachu a her na světě se na východě Čech koná už po devětadvacáté a láká účastníky z celého světa.

Právě prostředí multifunkční arény je jedním z důvodů, proč se účastníci festivalu do Pardubic každoročně vrací. „Počítáme, že celkový počet účastníků přesáhne čtyři tisíce, což odpovídá číslům z posledních ročníků. Jsme rádi, že se k nám hráči vrací, a to z celého světa. Letos zde máme zástupce takřka padesáti zemí,“ říká ředitel festivalu Jan Mazuch.

Na mezinárodní festival se každoročně sjíždějí hráči všech generací. Během necelých tří týdnů přijde řada na několik desítek her a disciplín. Na své si v Pardubicích přijdou mimo jiné také milovníci křížovek, bridže, piškvorek, dámy, mankalových her nebo třeba hospodského kvízu.

Prim ale hrají jednoznačně šachy a úplným vrcholem je pak velmistrovský turnaj Pardubice Open. Devítikolovým zápolením těch nejlepších šachistů celý turnaj v neděli vyvrcholí. Nejblíže k výhře má zatím třetí nasazený Sergej Movsesjan z Arménie.

Příští rok zakončí festival Czech Open třetí desetiletí své existence a dá se očekávat, že i tentokrát přiláká davy hráčů i fanoušků.

Reklama

Související témata:

Doporučované