Hlavní obsah

Soud nedal za pravdu hokejovému trenéru Hadamczikovi. Politik opavského ANO jeho statisíce nezpronevěřil

Alois Hadamczik ve středu v Opavě prohrál soud. Peníze, které údajně poslal hnutí ANO, místní politik nezpronevěřil.

 

Reklama

Státní zastupitelství podalo obžalobu na opavského politika Milana Koláře zvoleného za hnutí ANO na základě trestního oznámení podaného bývalým trenérem hokejové reprezentace Aloisem Hadamczikem. Hadamczik tvrdí, že dal v roce 2014 Kolářovi 200 tisíc korun na kampaň před volbami do městského zastupitelstva. Politik je však podle trenéra zpronevěřil. Opavský soud dnes ovšem Koláře zprostil obžaloby. Hadamczik pro Seznam Zprávy uvedl, že jde o výsměch spravedlnosti.

Článek

Kauzu, v níž se politika proplétá s hokejovým byznysem, dnes uzavřel Okresní soud v Opavě. Známý hokejový trenér Alois Hadamczik tvrdí, že v roce 2014 předal tehdejšímu kandidátovi do městského zastupitelstva Milanu Kolářovi dvě stě tisíc korun. Peníze prý byly určené na předvolební kampaň ANO v Opavě.

Babišovo hnutí ovšem danou částku v účetnictví nemá. Také lídr kandidátky a pozdější primátor a nynější jednatel opavského hokejového klubu Martin Víteček dnes před soudem řekl, že o Hadamczikově daru v době voleb nic nevěděl a pouze po volbách se k němu donesly jakési fámy, kterým ovšem nevěří.

Sám Kolář opakuje, že žádné peníze od Hadamczika nikdy nevzal. Po volbách, v nichž uspěl, se stal v roce 2015 šéfem hokejového klubu v Opavě. Známý trenér totiž klub před třemi lety prodal městu, a to Koláře dosadilo do jeho vedení. Z Kolářových slov mezi řádky vyplývá, že se domnívá, že se mu žalobou chce Hadamczik mstít za to, že si v pozici jednatele vedl dobře.

Hadamczik: Musím se smát, co mi zbývá

Soudce Petr Polák dnes nakonec Koláře zprostil obžaloby, ačkoliv státní zástupce navrhoval pro obžalovaného podmínečný trest v dolní polovině sazby, která je stanovená od šesti měsíců do tří let. Současně žádal, aby Kolář Hadamczikovi vrátil peníze.

Soudce Polák dnes ovšem svůj verdikt doprovodil komentářem, který osvobozeného politika zjevně rozladil. Řekl totiž, že je přesvědčen, že Kolář od Hadamczika peníze skutečně převzal, ovšem kauza nemá parametry trestného činu. Hadamczik podle svého tvrzení peníze předal politikovi prostřednictvím svého synovce, protože oficálně by je od něj hnutí ANO nepřevzalo. „Kolektivně jsme se dohodli, že jako sponzora jej nepřijmeme,” potvrdil dnes u soudu tehdejší lídr kandidátky Martin Víteček.

Soudce pak doslova řekl, že pro ANO byl Hadamczik zjevně „persona non grata”, tedy osoba nežádoucí, a proto je uvěřitelné, že peníze předal Kolářovi v hotovosti a bez dokladu. Hadamczik při posledním líčení podle soudce řekl, že peníze „měly být použity na volební kampaň”. Což je podle soudce velmi široký pojem. „Skutek tak nelze kvalifikovat jako trestný čin,” dodal.

Aloise Hadamczika rozsudek nepotěšil. „Musím se smát, on peníze vzal, ANO je nedostalo a soud to neodsoudil, je to výsměch občanům této země,” řekl pro Seznam Zprávy.

Obhájce ve své závěrečné řeči prohlásil, že celá kauza je vykonstruovaná a motivovaná politicko mocenským bojem o dohled nad opavským hokejem. Hadamczik, který klub před třemi lety prodal městu, se prý snaží udržet nad děním v opavském hokeji dohled.

Na stadionu HC Slezan Opava, kam se reportéři Seznamu vydali po skončení soudního líčení, vyvolala informace o zprošťujícím rozsudku značnou radost. Za Hadamczika totiž podle místních klub fungoval špatně a stadion je zchátralý.

Obě strany sporu si dnes ponechaly lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají.

Reklama

Doporučované