Hlavní obsah

Holínky pro každého turistu. Centrum Benátek zaplavila voda

Součástí hotelové výbavy jsou nyní v Benátkách i holínky.Video: AP

 

Reklama

Benátky sužují vydatné deště. Ty zaplavily skoro polovinu historického centra – voda se dostala do kaváren a obchodů či do turisticky oblíbené baziliky svatého Marka.

Článek

Policie v bazilice postavila mobilní zátarasy, aby voda nepronikla do kaple, kde jsou obrazy znázorňující legendu o svatém Markovi. Dóžecí palác, jedna z hlavních turistických atrakcí, byl dnes otevřený, jeho správa ale návštěvníkům radí, aby k němu došli po lávkách, které byly v zaplavených ulicích pro chodce instalovány.

Z bezpečnostních důvodů v úterý v Benátkách zůstaly zavřené školky. Pod vodou je podle agentury APA asi 45 procent plochy středu světoznámého města. Agentura AP píše, že řada hotelů má pro své hosty připravené zásoby holínek a že tato obuv, pokud možno až nad kolena, je nyní součástí botníku mnoha Benátčanů.

Velkou vodu zažívají Benátky v období od podzimu do jara poměrně často. Slaná voda, která centrum zalévá, se podepisuje na stavu staveb ve městě.

Meteorologové předpovídají další lijáky pro severovýchod Itálie na úterní večer, pršet má také na Sicílii i v dalších jižně položených oblastech země. Nepřízeň počasí trápí také kraje Apulie a Basilicata, kde vichr provázející lijáky poničil skleníky, vyvracel ovocné stromy a narušil sklizeň oliv, která ještě neskončila. Místní zemědělský svaz škody vyčíslil v přepočtu na desítky milionů korun.

Ze Sicílie jsou hlášeny sesuvy půdy a záplavy. Na některých regionálních železničních tratích dopravci přerušili provoz. Špatné počasí by mělo v Itálii trvat do víkendu.

Reklama

Související témata:

Doporučované