Hlavní obsah

Hollywoodské bijáky nedorazily. Kina ve světě zavírají, Česko zatím drží

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Kina se musí poprat s nelehkou situací. Ta tuzemská mohou lákat diváky alespoň na české snímky. Kinům ve Velké Británii a USA však zasadily odložené premiéry takovou ránu, že zavírají.

Článek

Kina zažívají těžký rok. Na jaře musela zavřít a po znovuotevření je výrazně ovlivnila opatření, obavy z nákazy koronavirem i absence očekávaných filmů.

Například ostravské kino Luna vyčíslilo finanční ztrátu spojenou s jarním uzavřením a následným poklesem návštěvnosti na tři miliony korun. Zavření ani propouštění ale kinu nehrozí. „Zatím jsme zaznamenali ztráty, se kterými se umíme a musíme poprat. Proto připravované investiční akce nyní musí počkat,“ uvedla vedoucí kina Luna Jana Dulíková.

V posledních týdnech padlo rozhodnutí, že se odsouvá například premiéra filmu Black Widow. O několik měsíců byla odložena také nová bondovka Není čas zemřít. „Kvůli absenci divácky atraktivních titulů je nyní měsíční návštěvnost zhruba na polovině,“ říká Dulíková.

Podle ní mají neustálé přesuny a rušení premiér na kina větší dopad než povinné nošení roušek a zákaz konzumace občerstvení v kinosálech. „Návštěvnost v kinech je nevyzpytatelná, kinaři jsou zvyklí na finanční výkyvy, protože ne všechny filmové novinky jsou kasovními trháky. Pokud ale kino nemá obsah, nemůže mít ani návštěvníky a tržby,“ vysvětluje Dulíková.

Je pochopitelné, že záleží také na majitelích obchodních center, kde jsou kina často umístěna. Pokud by kinosály zavřely a neměly tak žádné příjmy, těžko by jim majitelé odpouštěli nájemné. Takže se vyplatí hrát, byť lidí chodí méně.

„Situace nedozrála k tomu, že bychom zavírali,“ říká Jan Bradáč, šéf sítě CineStar, která má v Česku třináct kin. Podle něj se v době, kdy chybí produkce z USA, více kina soustředí na české a nezávislé filmy. Jinak řečeno, je alespoň částečně možnost výpadek amerických premiér čím nahradit.

To se hůře dělá na anglicky mluvících trzích, jako jsou právě Spojené státy či Británie, kde oznámila uzavření kin síť Cineworld (u nás Cinema City). Cinema City ale tuzemská kina zavírat nebude, uvedla na dotaz ČTK mediální zástupkyně firmy Hana Doležalová.

Britská společnost Cineworld kvůli dopadům šíření koronaviru dočasně uzavře všechna svá kina ve Spojených státech a Británii. Firma potvrdila, že bez práce tak prozatím zůstane až 45 000 lidí.

„Dostali jsme se do fáze, kdy jsme neměli jinou alternativu. Bylo to pro nás velmi těžké rozhodnutí, zejména s ohledem na zaměstnance,“ řekl šéf podniku Mooky Greidinger televizi Sky News. Doufá ale, že zaměstnanci se co nejdříve do práce vrátí a že firma získá větší vládní podporu.

V prvním pololetí Cineworld vykázal ztrátu 1,64 miliardy dolarů (téměř 38 miliard korun) ve srovnání s loňským ziskem 140 milionů dolarů. Britský premiér Boris Johnson lidi vybídl, aby do kin ve svém okolí dál chodili. Lidé by se tak podle něj měli pobavit a zároveň podpořit filmový průmysl.

Reklama

Doporučované