Hlavní obsah

Holýma rukama proti koronaviru. Zdravotníkům zoufale chybí ochranné pomůcky

Foto: Profimedia.cz

Respirátory, roušky, dezinfekce. Zdravotníci v Česku hlásí akutní nedostatek základních zbraní pro boj s koronavirem.

Reklama

aktualizováno •

Česko prožívá týden, kdy počet pacientů s COVID-19 strmě stoupá. Velká část zdravotníků však stále nemá dostatek ochranných pomůcek, kterými by nákaze mohli čelit.

Článek

Dochází všechno - dezinfekce i běžné roušky, o respirátorech nemluvě.

Zdravotníci po celém Česku hlásí zoufalý nedostatek základních potřeb pro boj s koronavirem. Spoléhají na pomoc veřejnosti a slibované dodávky od vlády.

„Od státu nemáme zatím nic. Máme jen to, co si sami sháníme nebo co nám lidé přinesou. Pokud jde o roušky a respirátory, tak tady není vůbec nic. Něco šijeme a lidé se nabízí s pomocí,“ popsala v pátek ráno pro Seznam Zprávy situaci v rakovnické nemocnici referentka Pavlína Rudovská. Nemocnice Rakovník má kromě pomůcek zásadní nedostatek dezinfekčních prostředků na ruce.

Česko prožívá další týden, kdy počet pacientů s COVID-19 strmě stoupá. K pátečnímu ráno statistiky hlásily 765 nakažených - ve čtvrtek tedy přibylo 205 případů, dosud nejvíce za jediný den.

Množství zdravotníků - od stomatologů přes praktické lékaře až po záchranáře - ale stále nemá dostatek ochranných pomůcek, kterými by nákaze mohli čelit. Popis reality českého zdravotnictví někteří sdílí ve facebookové skupině.

Bez pomůcek zůstává k pátečnímu ránu řada pracovišť prvního kontaktu s nemocnými, ale i zařízení pečující o seniory a chronicky nemocné pacienty. Někteří ředitelé nemocnic navíc kritizují celkovou koordinaci a komunikaci ohledně dodávek materiálu.

„Jsme dvacet kilometrů od Prahy, naše spádová oblast má 100 tisíc obyvatel, střední Čechy jsou po Praze nejvíce zasaženy - a máme nula respirátorů od distribuce ministerstva. Ale nejen to - nevíme, jestli je dostaneme, kdy a případně v jakém počtu a podle jakého klíče se mají distribuovat. Tyhle informace nám nikdo nesdělil ani přes opakované urgence, to je největší selhání - absolutní blokace a absence informací,“ uvedl už dříve pro Českou televizi ředitel Nemocnice ve Slaném Štěpán Votoček.

Občanská výpomoc

Zdravotníci se upínají k pomoci dobrovolníků, rodinných příslušníků, kteří alespoň roušky šijí doma, a k naději, že se k nim dostane alespoň část materiálu, který má přes vládu do Česka dorazit během pátku a víkendu.

Letadlo čínské společnosti China Eastern má do země v pátek dopravit 1,1 milionu respirátorů. Další dodávky zdravotnických pomůcek z Číny mají následovat v dalších dnech.

Vláda také rozhodla, že zdravotnický materiál bude dodávat páteřním nemocnicím, záchranným službám a krajským hygienickým stanicím Ministerstvo zdravotnictví a státním i nestátním subjektům zejména prostřednictvím krajských samospráv zase vnitro. Ministerstvu vnitra kabinet uložil operativně distribuovat ochranné prostředky občanům přes Českou poštu, samosprávy i jiným způsobem.

O urychlenou dodávku ochranných pomůcek žádá stát Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje 118 krajských, městských, soukromých a církevních zdravotnických zařízení. Respirátory dvou nejvyšších tříd ochrany může nyní nakupovat pouze stát, na trhu ale chybí i jednorázové ústenky, rukavice a dezinfekce. Například pražské nemocnice už mají zásoby ochranných pomůcek jen na několik dní. Některým dochází i rukavice či dezinfekce, vyrábějí si i vlastní.

Ministerstvo zdravotnictví potíže s dodávkami vysvětluje přetížením celosvětového trhu. V únoru zdravotníky nejdříve vyzvalo k dostatečnému zásobení - nicméně už v té době byl pomůcek nedostatek. Následně vláda rozhodla o centrálním nákupu. Distribuovala také respirátory ze státních hmotných rezerv, těch ale na skladě bylo pouze 10 tisíc.

Reklama

Doporučované