Hlavní obsah
Online

Přibývá trestů za nenošení roušky. Policie dala už tři desetitisícové pokuty

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V Česku je 833 nakažených lidí, ohlásil v pátek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V pátek se z koronaviru vyléčil čtvrtý pacient. Podle šéfa Ústředního krizového štábu slevové akce způsobují problémy v obchodech a roznášení letáků šíří koronavirus. Prymula navrhne vládě zákaz slevových akcí. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to není dobrý nápad. Policie už v Česku rozdala nejméně tři pokuty v hodnotě 10 000 korun lidem, kteří na veřejnosti neměli roušku.

Článek

Pokutu kvůli porušení nařízení vlády zakrývat si dýchací cesty dostali dva lidé v Děčíně a jeden v Mladé Boleslavi, všichni zároveň neuposlechli výzvu úřední osoby. „V pátek jsme dali dvěma lidem pokutu za to, že se na veřejném prostranství pohybovali bez ochrany obličeje. Oba dostali pokutu deset tisíc korun,“ řekl deníku.cz ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. V Mladé Boleslavi pokutu dostal muž, který popíjel alkohol na předzahrádce jedné z restaurací, potvrdila to místní policie.

Na oddělení rizikového těhotenství v pražské Fakultní nemocnici v Motole byla přijata žena s pozitivním testem na koronavirus. Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové byla žena izolována od všech ostatních a personál měl potřebné ochranné prostředky. „Vše proběhlo v souladu s hygienickými předpisy,“ dodala mluvčí.

Část respirátorů zabavených v Lovosicích patří Červenému kříži. Jedná se o dar čínského města Čching Tchien čínským krajanům v Itálii. Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček. Ministr se omluvil a chystá řešení ve spolupráci s Čínou.

Podle prognózy náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly může být v polovině dubna v Česku až 15 tisíc případů nákazy. Pokud lidé nebudou dodržovat vládní nařízení ohledně karantény, mohla by vláda zakázat vycházení úplně, uvedl Prymula pro deník Právo.

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo Čechy, aby o víkendu nejezdili na chaty a chalupy. Část starostů z vesnic žádá vládu, aby jejich občany ochránila před rekreanty z Prahy. Od pátečního rána platí změna v pravidlech pro nakupování. Nově jsou prodejny potravin a drogerie od 7 od 9 hodin vyhrazené pro seniory.

Do Česka mají v pátek začít proudit dodávky ochranných prostředků z Číny, dovezeno má být několik milionů roušek a také respirátory.

Kvůli koronaviru je v Česku v nemocnici 63 pacientů, pět jich je ve vážném stavu. Čtyři pacienti museli být připojeni na plicní ventilaci, jeden dokonce na mimotělní oběh.

  • Praha chce bezdomovce nouzově ubytovat v karlínských kasárnách

    Praha chce v době šíření nákazy nového koronaviru poskytnout nouzové ubytování bezdomovcům v karlínských kasárnách. Potřebuje k tomu součinnost státu. Loď Hermes, která slouží bezdomovcům během zimy, byla uzavřena. Vznikl prozatím kemp na Císařské louce. Na Twitteru to dnes večer uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

  • Schodek rozpočtu chce podle Babiše vláda směřovat na 200 mld. Kč

    Schodek státního rozpočtu chce vláda kvůli dopadům koronaviru směřovat na 200 miliard korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes večer řekl České televizi (ČT). Počítá s poklesem příjmů a výdaji na podporu firem, uvedl. Státní rozpočet pro letošní rok byl schválen se schodkem 40 miliard korun.

  • Muž dostal v Mladé Boleslavi pokutu 10 000 za nenošení roušky

    V Mladé Boleslavi dostal dnes muž za nenošení roušky na veřejnosti a neuposlechnutí výzvy úřední osoby pokutu 10 000 korun. S dalšími dvěma muži popíjel alkohol na předzahrádce jedné z restaurací, informoval dnes ČTK ředitel městské policie Tomáš Kypta. Podle webu Denik.cz dostali pokutu za nenošení roušky také dva lidé v Děčíně.

  • Kantar pro ČT: Češi považují opatření za adekvátní, vládu chválí

    Dvě třetiny Čechů považují současná opatření kvůli koronaviru za adekvátní. S jednáním vlády je spokojeno 80 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Většina dotázaných také uvedla, že se jich zavedená opatření sice dotýkají, ale dají se zvládnout.

  • Maláčová chce odpustit živnostníkům na půl roku platby na důchod

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhla odpustit živnostníkům na půl roku povinné platby na důchodové pojištění. Důvodem je propad tržeb živnostníků v souvislosti s šířením nového typu koronaviru. V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Opatření by bylo účinné od března a dotklo by se podle úřadu asi 600 000 lidí. Jak nákladné by opatření bylo, úřad neuvedl. Ve středu Maláčová řekla České televizi, že odpuštění sociálních odvodů živnostníkům na tři až čtyři měsíce by stálo asi 13 miliard korun.

  • Babiš po schůzce se Zemanem ocenil jeho styky v Číně

    Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešní zhruba hodinu a půl dlouhé schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech na Kladensku ocenil Zemanovy kontakty v Číně. Pomohly podle něj do Česka v době epidemie koronaviru dostat ochranné pomůcky. Premiér to řekl večer v televizi Nova. „Má velkou zásluhu na tom, že přednostně dostáváme materiál z Číny,“ uvedl Babiš. Česko má podle premiéra v Číně skvělé vztahy. „Je to vztah mezi vládou a vládou,“ uvedl.

    Babiš také ocenil, že obyvatelé Česka jsou odpovědní a solidární, dodržují restriktivní opatření vlády proti šíření nového typu koronaviru. Vyzval také, aby lidé zůstali přes víkend doma, aby se onemocnění dál nešířilo.

  • Prymulův nápad zrušit slevové akce se Babišovi nezamlouvá

    Babiš večer řekl, že zákaz slevových akcí v obchodech není dobrý nápad. „Slevové akce je potřeba ponechat,“ řekl premiér v televizi Nova. Babiš v roce 2017 vložil do svěřenských fondů holding Agrofert, který podniká také v potravinářství. Podle loňské zprávy auditorů Evropské komise má Babiš na holding stále vliv.

  • V Děčíně dostali dva lidé pokutu 10 tisíc za to, že odmítli roušky

    Strážníci děčínské městské policie udělili dvě pokuty lidem, kteří nerespektovali nařízení vlády. Pokuty strážníci udělili za to, že dva lidé neuposlechli jejich výzvy k zakrytí obličeje. Dotyční se totiž na veřejnosti pohybovali bez povinného zakrytí dýchacích cest. V obou případech byla udělena nejvyšší možná pokuta, a to deset tisíc korun. V tiskové zprávě to uvedl Magistrát města Děčín.

  • Klienti domovů pro seniory mají zákaz vycházek

    V pražských domovech pro seniory a domech s pečovatelskou službou nejsou povoleny návštěvy. Většina klientů z domů nevychází. Omezeny jsou aktivizační a společné programy. Prioritou je hygiena, ale ochranné pomůcky v zařízeních často chybí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi provozovateli zařízení.

  • Středočeský kraj začne rozdělovat 76 000 respirátorů

    Středočeský kraj začne nejpozději v sobotu brzy ráno rozdělovat 76 000 respirátorů. Kolem 20 000 respirátorů FFP2 získal vlastními silami a zbytek dostane od vlády, informoval dnes ČTK Jan Denemark Nováček z krajského úřadu.

  • UK kvůli koronaviru odloží část přijímacích zkoušek na později

    Univerzita Karlova (UK) kvůli současné situaci kolem koronaviru zřejmě prodlouží období výuky na různých fakultách až o čtyři týdny. Zkouškové období pro své studenty upraví tak, aby trvalo po celý červenec a zhruba první tři týdny v září. V případě, že by opatření vlády kvůli koronaviru trvala déle než 30 dní, zváží možnost konání státních závěrečných zkoušek distanční formou. Přijímací zkoušky, které se měly konat před 10. květnem, škola odloží na později. Vyplývá to z informací na webu univerzity.

  • Fakultní nemocnice Ostrava jako první v kraji používá rychlotesty

    Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) dnes jako první v Moravskoslezském kraji začala používat k testování pacientů s podezřením na koronavirus rychlotesty. Za první dvě hodiny od spuštění tímto způsobem otestovala deset pacientů. ČTK to sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

  • V Česku je 833 případů koronaviru

  • Ministerstvo: Propadlé občanské a řidičské průkazy dál platí

    Lidé s propadlým řidičským průkazem mohou po dobu nouzového stavu vyhlášeného kvůli šíření nového koronaviru dál řídit. Občané také mohou nadále používat propadlé občanské průkazy nebo cestovní pasy k prokázání totožnosti. Výjimka platí pro doklady totožnosti propadlé po 1. březnu a řidičské průkazy, kterým skončila platnost v době nouzového stavu. Oznámilo to dnes ministerstvo vnitra na svém webu. Nouzový stav vláda vyhlásila 12. března na 30 dnů.

  • Zdravotnický materiál z Číny je již ve skladu v Opočínku

    Do policejního skladu v Opočínku u Pardubic dorazil konvoj se zásilkou zdravotnického materiálu z Číny. Asi 1,1 milionu respirátorů dnes přivezlo letadlo na letiště v Praze. Z Opočínku je budou hasiči rozvážet do krajských distribučních center v ČR.

    „Ještě dnes zahajujeme distribuci respirátorů, a to nejprve kaskádovitým způsobem. Nejdříve je dostanou všichni zdravotníci včetně ambulancí. Jakmile k tomu dojde, přistoupíme k zásobování sociálních služeb,“ řekl dnes novinářům hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Dnes dopravené respirátory jsou třídy FFP2. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou určeny pro zdravotníky, kteří nejsou v přímém kontaktu s nakaženými. Pro zdravotníky na odděleních, kde budou přímo umísťováni nakažení koronavirem, by měly být určeny respirátory vyšší třídy ochrany FFP3.

  • Vláda umožní cestovkám změnit datum zájezdu

    „Ministerstvo pro místní rozvoj sděluje, že cestovní kanceláře mohou nabízet poukazy jako jednu z alternativ pro řešení nastalé situace v souvislosti s koronavirem. Zákazníci by měli brát v úvahu, že v důsledku současné tíživé situace neztratili pouze možnost odjet na svůj zájezd, ale také to, že na cestovním ruchu je existenčně závislých mnoho zaměstnanců, jejich rodin i podniků. I s nimi je třeba být v současné těžké době solidární,“ uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj. Přijetí poukazu zákazníkem je podle ministerstva rozumným řešením současné situace, které respektuje oprávněné zájmy obou stran.

  • Policie bude přehlížet propadlé doklady

Reklama

Hlavní zprávy