Hlavní obsah

Homofobní nálady v Polsku: Okresy zavádějí zóny bez LGBT ideologie, útoků na menšiny přibývá

Homofobní nálady v Polsku. Okresy zavádějí zóny bez LGBT ideologie, průvod za práva sexuálních menšin provázelo násilí.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Polský soud sice vystavil stopku anti-LGBT samolepkám, které vydal konzervativní list Gazeta Polska ve svém nejnovějším čísle, politici však dál „honí“ na kritice práv menšin popularitu.

Článek

Polsko ale nezůstává jen u samolepek – vůbec první průvod za práva LGBT v severopolském Bialystoku provázelo násilí a zásahy těžkooděnců.

Proti průvodu, kterého se zúčastnilo na 1000 lidí, vyrazily skupiny krajně pravicových extremistů a fotbalových chuligánů. Zatímco podporovatelé práv LGBT komunity nesli duhové vlajky a transparenty s nápisy jako „Láska není hřích”, extremisté po nich házeli kamení, lahve a další předměty.

„Záleželo na tom, kde jste stáli,” popsal Seznamu průvod v Bialystoku polský novinář Jakub Medek z rádia Tok FM. „Uprostřed, za nákladním vozem s hudbou a projevy, to bylo radostné seskupení – všichni se smáli a tančili. Tu a tam tu radost kazila nějaká lahev, kámen nebo dělobuch, které přistávaly uprostřed davu.”

K napadením docházelo hlavně na ulicích, které do průvodu ústily a jeho součástí nebyly. „Tam se těm napadeným osobám nedostávalo pomoci – policie tam prostě nebyla,” uvedl Medek.

Někteří účastníci podle Medka o násilí ze strany extremistů ani nevěděli – před duhovým davem šli těžkooděnci, jejich blokáda útoky odrážela. „Likvidovali je většinou rychle a také dost brutálně,” řekl k zásahům policie novinář.

Násilí proti aktivistům i podporovatelům LGBT, jakého byl svědkem Bialystok, není v Polsku ojedinělé. Jiný útok se odehrál třeba hned ve čtvrtek ve Vratislavi, kde neznámý muž brutálně zbil novináře Przemyslawa Witkowského. Důvod? Witkowski při projížďce na kole kritizoval homofobní a nacionalistické nápisy, jimiž je počmáraná zeď na nábřeží.

Novinář skončil se zlomeným nosem a čelistí. Policie přijela na místo až po hodině. V případě trestního řízení přitom podle polských médií nepůjde o zločin z nenávisti – útoky vůči menšinám obecně nejsou v Polsku za něco takového považovány.

Zóny bez LGBT jako gesto

Homofobní nálada v čele s anti-LGBT samolepkami má své kritiky – odsoudila je třeba americká velvyslankyně v Polsku. „Je pro mě zklamáním a znepokojením, že některé skupiny používají tyto samolepky, aby propagovaly nenávist a netoleranci,” uvedla Georgette Mosbacherová. „Respektujeme svobodu slova, ale musíme stát společně na straně hodnot, jakými jsou odlišnosti a tolerance,” vyzvala.

„Zóny bez LGBT ideologie”, jak oblastem jejich přívrženci říkají, jsou v Polsku tématem posledních několik měsíců. Vyhlásilo je přes 30 polských obcí i okresů – a návrh přišel ve většině případů od členů vládní strany Právo a spravedlnost. Podle polského ombudsmana Adama Bodnara jsou ale takové zóny protiústavní – a pravděpodobně skončí u soudu.

Oblasti bez LGBT odsoudil i místostarosta Varšavy Pawel Rabiej. Přirovnal je k nacistickému Německu a „zónám bez Židů”. Připomněl navíc, že se tak děje pod ochranou biskupů i vládní strany.

„Zajímavostí je, že z rozhodnutí těch samospráv absolutně nic nevyplývá,” řekl k zónám bez LGBT novinář Medek. „Je to jen takové gesto, nikdo neví, co to vlastně znamená – jestli v takové obci třeba nesmějí žít homosexuálové nebo kdokoliv z této komunity, jak by to mělo být hlídané.”

Podle Medka používají politici z Práva a spravedlnosti terminus technicus v podobě „LGBT ideologie”. „Nikdo ale neví, co to doopravdy je – velmi často od nich slyšíme, že nejsou proti gayům nebo lesbám, ale proti ideologii LGBT. Když se jich ale novináři ptají, co tím vlastně myslí, nikdo to není schopný vysvětlit,” dodal.

Vládní strana si na anti-LGBT myšlenkách postavila loňskou předvolební kampaň. A v podobném duchu pokračuje i nadále; předseda strany Jaroslaw Kaczynski třeba na začátku roku o LGBT komunitě řekl, že je hrozbou pro polskou identitu. Práva lidí s jinou orientací jsou v Polsku přitom pramalá – nemají třeba možnost uzavřít registrované partnerství.

Reklama

Doporučované