Hlavní obsah

Hongkong zažil nejtvrdší zásah policie, studenti začínají školní rok stávkou

Foto: ČTK

Hongkong zažil nejtvrdší zásah policie, město ochromila generální stávka.

Reklama

Studenti v Hongkongu se rozhodli podpořit již tři měsíce trvající demonstrace a vstoupili hned první den školy do stávky. Ve městě nastal v ranní špičce chaos. Nyní je podle zpravodaje Seznam Zpráv, který je na místě, situace klidná.

Článek

Studenti středních a vysokých škol se rozhodli, že první den školy podpoří dlouhodobě trvající protesty v Hongkongu, bývalé britské kolonii. Jedním z důvodů, proč se studenti rozhodli vstoupit do stávky, je názor, že „běžný provoz” během školního roku demonstrace uklidní. Nakonec se do protestů zapojilo více než 200 škol a devět tisíc studentů.

„Na letišti je pro cestující všechno v pořádku, demonstranty jsem neviděl a do centra jsem se dostal bez problémů,” popisuje zpravodaj Seznam Zpráv Milan Šíma, který je na místě. Popisuje, že aktuálně se demonstranti schází v centru v parku Tamar, kde se koná happening k zahájení dvoudenní generální stávky. Zatím podle Šímy dorazilo na místo asi 10 tisíc lidí.

„Přišel jsem, abych ostatním řekl, že ani po skončení letních prázdnin jsme se nevrátili do normálního života. Měli bychom pokračovat v boji za Hongkong,“ řekl Reuters 19letý účastník shromáždění Čchan. „Tyto protesty mě přiměly, abych se více zajímal o společnost,“ dodal.

O víkendu protestující zažili jeden z nejtvrdších zásahů policie. Ve stanicích metra se skupiny demonstrantů střetly s policií, která reagovala slzným plynem i obušky. Demonstrace za zachování demokratického Hongkongu opět narušily i městskou dopravu. Letiště zrušilo asi 25 letů. „Policisté nás natlačili do stanice Prince Edwarda a mlátili hlava nehlava, ať už se jednalo o demonstranty nebo běžné cestující,” napsala na Facebook jedna z přímých účastnic.

V pondělí se demonstrující snažili zabránit vlakům a městské hromadné dopravě ve fungování. Bezpečnostní složky se je snažily rozehnat. Podle svědků policie opět zatýkala velké skupiny lidí. Policisté od pondělního rána hlídkují v metru, kde se o víkendu odehrály nejtvrdší střety s demonstranty.

„Lidé tu jsou hodně naštvaní kvůli víkendovému střetu s policií,” dodává k aktuální atmosféře Milan Šíma: „Demonstranti mají šátky přes obličej, není jisté, zda kvůli smogu nebo kvůli slznému plynu. Novináři jsou v helmách.”

Čínská tisková kancelář Xinhua ve svém editorialu zmínila, že se demonstranti v Hongkongu chovají „šíleně a krutě” a že snášejí na Hongkong ekonomickou katastrofu. A ke školní stávce se staví Čína podobně. Kritizuje rodiče a vyučující, že dětem a dospívajícím dostatečně nevštěpují národní hodnoty.

Účastníci protestů v Hongkongu požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z omezování svobod v důsledku sílící kontroly ze strany Pekingu. Původně se přitom začalo demonstrovat proti chystanému zákonu o vydávání podezřelých z trestné činnosti z Hongkongu do kontinentální Číny.

Reklama

Související témata:

Doporučované