Hlavní obsah

Video: Hořela malešická spalovna. Škody budou za stamiliony

Foto: Hasiči Praha

Požár linky v pražských Malešicích.

Reklama

aktualizováno •

Černý dým linoucí se z malešické spalovny v Praze byl vidět na velkou vzdálenost. Požár se obešel bez zranění kohokoli ze zaměstnanců či hasičů.

Článek

V malešické spalovně odpadu hořela prázdná gumová nádrž v technické budově. Seznam Zprávám to řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

„Podle posledních informací při sváření odskočila jiskra a zapálila přilehlou prázdnou gumovou nádrž. Odpad nehoří,“ upřesnil Mana.

V středu po půl šesté večer mluvčí hasičů oznámil, že situace v ovzduší je už bezpečná. „Zplodiny hoření se do ovzduší nešíří. Už je možné větrat,“ napsal Kavka na sociální síti.

Požár v Pražských Malešicích.Video: twitter/HasiciPraha

Požár ve spalovně odpadu v pražských Malešicích způsobí podle odhadu škodu za stovky milionů korun. Na twitteru to uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hasiči oheň postupně dostávají pod kontrolu. Zasahuje deset profesionálních a devět dobrovolných jednotek, dodal mluvčí.

Kavka pak potvrdil, že při požáru nevznikla újma na životech ani zdraví. A před 17:00 hlásil, že se postupně daří požár dostat pod kontrolu.

Na místě byl hasiči vyhlášen třetí stupeň poplachu. V praxi to znamená druhý nejvyšší stupeň podle vyhlášky Ministerstva vnitra. Vyhlašuje se, když hoří velký prostor, nebo zasahuje velké množství hasičů.

Na místě byly z preventivních a kontrolních důvodů také složky pražské Zdravotnické záchranné služby. „K malešické spalovně jsme vyslali také vysokokapacitní záchranný vůz na terénním podvozku Atego, který umí v případě potřeby pojmout až osm pacientů najednou a zásobit je kyslíkem,“ popsala Seznam Zprávám mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

V boji s malešickým požárem bylo nasazeno deset profesionálních a devět dobrovolných jednotek hasičů, kterým se už plameny daří dostávat pod kontrolu. Místo požáru ze vzduchu monitoruje i policejní vrtulník.

Mluvčí Pražských služeb Radim Mana ČTK sdělil, že spalovna je mimo provoz a minimálně ve čtvrtek to tak zůstane, odpad bude převážen jinam.

Reklama

Související témata:

Doporučované