Hlavní obsah

Hořící srdce za zabitého starostu. Polsko vyhlásilo státní smutek

Gdaňsk se loučil se zabitým starostou.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Gdaňské úřady vybídly veřejnost, aby místo květin a svíček přispěla na charitu. Vrah oblíbeného starosty jde na psychiatrické vyšetření.

Článek

Tisíce Poláků se sešly v gdaňské loděnici, aby uctily památku zesnulého starosty Pawla Adamowicze. Ten podlehl svým zraněním poté, co ho při projevu na charitativní akci pobodal mladý muž. Adamowicz byl starostou města posledních dvacet let, v poslední volbě získal 65 procent hlasů voličů. Připojoval se k nejrůznějších protestům a pochodům a pořádal charitativní sbírky. Otevřeně se také zastával členů LGBT komunity. Kritizoval také protiimigrační opatření a změny v právním systému, nesouhlasil se současnou polskou vládou.

V Polsku bude od pátku 17:00 do soboty 19:00 platit státní smutek, oznámila prezidentská kancelář. Příslušná nařízení poslal prezident Andrzej Duda předsedovi vlády Mateuszovi Morawieckému, aby je spolupodepsal, uvedla v komuniké s tím, že po tuto dobu budou státní vlajky spuštěny na půl žerdi. Média již informují o rušení koncertů a zábavných představení.

Adamowicze v neděli během charitativní akce pobodal 27letý muž. Lékaři se zraněného snažili zachránit pětihodinovou operací, ale oblíbený starosta severopolského přístavního města v pondělí zraněním podlehl. Radnici v Gdaňsku vedl nepřetržitě od roku 1998, v gdaňské samosprávě působil již od jejího vzniku v roce 1990.

Rakev bude podle televize TVN24 vystavena od čtvrtečního odpoledne v gdaňském Evropském centru Solidarity, odkud v pátek v 17:00 vyrazí průvod s rakví do baziliky, kde bude starosta pochován. Pohřeb se uskuteční v sobotu v poledne, zúčastnit se ho podle tisku má předseda vlády Morawiecki. Gdaňské úřady vybídly veřejnost, aby místo květin a svíček přispěla na charitu.

Prokuratura rozhodla o tom, že se podezřelý z vraždy, označovaný v médiích jako Stefan W., podrobí ve vazební věznici jednorázovému psychiatrickému vyšetření dvěma znalci. V případě pochyb o duševní příčetnosti budou moci navrhnout širší vyšetření, které – pokud k tomu svolí soud – obvykle trvá dva týdny, objasnila mluvčí gdaňské prokuratury Gražyna Wawryniuková. Stefanovi W. hrozí až doživotí.

„Šílenec“ Stefan W.

Muž, který minulý měsíc vyšel z vězení na svobodu, po činu neprchl a policie jej zadržela na místě. K vraždě se nepřiznal a hovořil především o svém uvěznění za bankovní loupeže; 5,5 roku za mřížemi vnímá jako křivdu. Nedlouho před propuštěním ukončil léčbu paranoidní schizofrenie. Testy ukázaly, že Stefan W. při útoku nebyl pod vlivem alkoholu. Je ve vazební cele pro mimořádně nebezpečné pachatele. Náměstek ministra vnitra Jarosław Zieliński podle televize uvedl, že Stefan W. má psychické problémy, a označil jej za „šílence“.

Deník Gazeta Wyborcza napsal, že osm dní před propuštěním Stefana W. z vězení jeho matka varovala gdaňskou policii, že jí dělá starosti chování syna, který „slyší hlasy“, chce se pomstít politikům za křivdu a může být nebezpečný. Policie o tom tentýž den uvědomila věznici. „Přesto žádné kroky podniknuty nebyly,“ napsal list.

Reklama

Související témata:

Doporučované