Hlavní obsah

Hospodský úspěch. Hlavní město USA má první Michelinskou zelenou hvězdu

Jak vypadá první restaurace v hlavním městě USA s Michelinskou zelenou hvězdou?Video: Jan Marek

 

Reklama

První restaurace ve Washingtonu získala Michelinskou zelenou hvězdu. Cenu tam začal prestižní gastronomický průvodce udílet letos. A to za udržitelné zásobování, přípravu jídel a ohleduplnost vůči životnímu prostředí.

Článek

Dva nadšení kuchaři Patrick O'Connell a Reinhardt Lynch založili restauraci Inn at Little Washington v bývalé garáži už v roce 1978. Hned o 9 let později se dostali do skupiny Relais & Châteaux, která sdružuje 500 luxusních hotelů a restaurací z 60 zemí a pěti kontinentů, převážně nicméně v evropských státech.

Podnik byl také první svého druhu, který v prohlížeči Mobil Travel Guide získal pět hvězdiček jak za svoji restauraci, tak i ubytování, a dosud si údajně navíc tuto pozici také drží. Pětihvězdičkový hotel disponuje až 23 pokoji a apartmány, nejluxusnější se inspiroval Hotelem Ritz v Paříži.

Šéfkuchař s vizí vyplatil svého partnera

O'Connell se jako šéfkuchař stal v roce 2007 rovněž jediným vlastníkem Inn at Little Washington na předměstí hlavního města USA. Aby mohl svého partnera Lynche vykoupit, půjčil si prý 17,5 milionu dolarů, není již ale nikde uvedeno, kolik druhému spoluzakladateli z částky musel dát. Roční tržby restaurace podle srovnávače konkurencí Owler dělají shodou okolností asi 17,3 milionu dolarů.

Současný majitel a šéfkuchař restaurace Patrick O'Connell spravuje areál o celkové rozloze až 24 akrů. Plánuje tak přidat třeba i pražírnu, kavárnu v pákistánském stylu, lázně nebo laboratoř.

Pro zelenou hvězdu vlastně pracoval 43 let

V roce 2018 získala restaurace tři hvězdy od prestižního průvodce Michelin. Zelenou hvězdu, kterou začal původem francouzský kritik na území USA udělovat až letos, tak Inn at Little Washington získala jako první americká restaurace. Umění používat potraviny, a to hlavně z vlastní zahrady nebo od místních farmářů a rančerů, prý ale O'Connell piluje už celých 43 let.

„Inspektoři z Michelinu u nás sledovali snahy o udržitelnost a vývoj nových způsobů přípravy jídel poměrně dlouho. Přizpůsobili jsme naše nástroje tomu, abychom naší zdejší komunitě milovníků jídla co nejvíc tyto závazky restaurace zdůraznili,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace.

Více hvězd covidu navzdory

Letošní ročník udělování ocenění průvodce Michelin v USA i navzdory uplynulému roku s covidem překonal loňských 18 hvězd a udělil jich 23. Samotný Washington byl přitom svědkem uzavření asi 124 restaurací k tomuto březnu a ztrátě zaměstnání v případech zhruba 28 900 lidí. V současné době fungují podniky pouze na 25 procent kapacity.

Reklama

Doporučované