Hlavní obsah

Hospody se měly zavřít dříve, ještě se nám to vymstí, říká virolog

Foto: Budějovický Budvar

Hospody jsou v této situaci největším rizikem, varují odborníci. I výdejová okénka budou otevřena příliš dlouho.

Reklama

Odborníci očekávají, že po Vánocích a na začátku roku 2021 v Česku opět poroste počet nakažených koronavirem.

Článek

Opatření kvůli šíření koronoviru, která v pondělí schválila vláda a která by měla začít platit od pátku, nejsou podle epidemiologů dostatečně přísná.

Babišův kabinet rozhodl, že Česko přejde podle systému PES do čtvrtého stupně. Tím se uzavřou restaurace, hotely, muzea, bazény nebo posilovny, ale proti původně nastaveným pravidlům stupně 4 zůstanou otevřené všechny obchody a také například mohou fungovat lyžařské areály.

Zejména na otevřená obchodní centra pohlížejí epidemiologové kriticky, připomínají, že se v nich nyní, kdy nákaza stoupá, kumulují davy lidí.

„Ukazuje se, že limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka neodpovídá reálně situaci v supermarketech. Ty doslova přetékají lidmi,“ uvedl pro Seznam Zprávy například ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer.

„Obchodní síť čeká zlatá neděle a to bychom si měli zvláště dobře uvědomit a dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi sebou,“ doplnil.

Podobný názor má také imunolog Václav Hořejší. Podle něho se v menších obchodech, které zůstanou otevřené, lépe uhlídá počet lidí než v obchodních střediscích. „U nich je iluzorní ohlídat, zda je v nich skutečně jeden člověk na patnáct metrů čtverečních,“ řekl Hořejší.

Bývalý ministr zdravotnictví a nyní poradce u premiéra Roman Prymula pak v pondělí doplnil, že největším rizikem jsou nyní otevřené hospody a restaurace.

Ty sice vláda od pátku uzavřela, avšak Libor Grubhoffer míní, že to udělala pozdě. Podle něho se neměly uzavřít až v pátek, ale už ve středu, jak se v debatě před chystaným uzavřením objevilo.

Navíc je podle něho rizikem také to, že hospody nebo restaurace budou moci mít otevřená výdejová okénka až do 23. hodiny. I když je v současné době pití alkoholu na veřejnosti zakázané, pivo s sebou se vydávat může.

„Prodloužený prodej u okének až do 23:00 je zbytečným rizikem. Stačí jít ráno kolem těchto často neuklizených míst a stopy jasně svědčí o konzumaci alkoholu a nežádoucím sdružování konzumentů alkoholických nápojů,“ prohlásil Libor Grubhoffer.

Všichni tři výše citovaní odborníci Prymula, Hořejší i Grubhoffer pak očekávají, že počet nakažených koronavirem opatření přijatá vládou nezastaví. Naopak čísla podle nich porostou.

„Možná že dojde ke stabilizaci, ale pokles, myslím, nebude takový, jaký potřebujeme. Síla těch opatření nebude dostatečná,“ řekl Prymula pro Českou televizi s tím, že v prvním lednovém týdnu očekává výrazně vyšší denní počty nakažených.

Podle nového nařízení se může scházet maximálně šest lidí. Dodržovat toto pravidlo zejména během Vánoc bude ale nejspíše problematické.

„Hodně lidí se bude scházet přes svátky, budou pořádat rodinné oslavy a tak dále. To s sebou skoro jistě přinese nějaké zhoršení. Je otázka, jak veliké to zhoršení bude,“ prohlásil Hořejší.

„Zatímco o vánočních a novoročních svátcích budeme procházet další zkouškou vzedmutí pandemické vlny, zdravotnická zařízení budou opět pod značným tlakem vysokého počtu nově nakažených spoluobčanů,“ podotkl Grubhoffer.

Tento odborník očekává, že Češi nejspíše nebudou dodržovat opatření, kdy se bude moci setkávat maximálně šest osob, hlavně během silvestra.

Všichni tři experti se shodnou také na tom, že s uvolňováním opatření měla vláda před dvěma týdny počkat. Roman Prymula už dříve řekl, že rozvolňování přišlo minimálně o týden dříve, než mělo.

„Uspěchali jsme přechod do třetího stupně. Formálně to sice odpovídalo, ale ve většině regionů ne. Příště by se to podle mého názoru mělo řídit podle toho nejhoršího regionu,“ uvedl Hořejší v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Vláda ustoupila tlaku zástupců restauračního a hotelového byznysu, maloobchodníků, ale také majitelů a provozovatelů sportovních zařízení, fitness a wellness center, aby ušetřila na náhradách a kompenzacích. To byla proradná kalkulace vlády, která se vymstí nám všem,“ dodal Grubhoffer.

Jak Grubhoffer, tak Hořejší navíc upozorňují ještě na to, že se v současné době netestuje dostatečně. Podle nich by měla vláda lidi více motivovat, aby na testování přišli.

Reklama

Doporučované