Hlavní obsah

Testování zdarma na 20 000 místech, avizoval Babiš. Realita je jinde

Foto: Tomáš Svoboda

Testování na koronavirus se má rozběhnout už ve středu. Výsledek testu se lidé dozví do 20 minut.

Reklama

Plošné vyšetřování nového koronaviru antigenními testy odstartuje už ve středu. Zapojí se do něj kromě odběrových center i praktici a ambulance - jejich počty jsou ale zatím řádově nižší, než jaké premiér avizoval v neděli.

Článek

Plošné a dobrovolné testování antigenními testy hradí pojišťovna a premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ho vidí jako cestu k tomu, jak se postavit dalšímu šíření koronaviru. Lidé podle nich mají vyšetření podstoupit především těsně před Vánoci, než se vydají na případné návštěvy příbuzných.

Místo původně naplánovaného pátečního termínu se nakonec vláda rozhodla vše uspíšit a schválila začátek testování už ve středu.

Přes víkend se přitom objevovaly kolem projektu drobné potíže. Jak Seznam Zprávy informovaly, centrální rezervační web zaznamenával výpadky, mnoho míst zejména v Praze hlásilo naprosto zaplněnou kapacitu předvánočních termínů a vláda připustila, že jí v centrální rezervační databázi chybí většina odběrových míst.

Premiér zároveň v neděli na svém Facebooku avizoval, že se do projektu zapojí mnohem více kapacit, než se původně předpokládalo.

„Je tady potenciál 5200 praktických lékařů, 6000 zubařů a 9000 ambulantních specialistů, kteří de facto tvoří 20 000 odběrových míst,“ vyjmenovával premiér.

Praktici i ambulantní specialisté se do testování skutečně zapojí, nicméně v docela jiných počtech. Podle iniciativy Lékaři pomáhají Česku jich je aktuálně přibližně 1000. A i když se postupně připojují další, nedá se počítat s tím, že by jejich ordinace sloužily pro veřejnost jako běžná odběrová místa. Lékaři budou totiž testovat pouze své registrované pacienty a případně jejich okolí.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky pro lékaře zůstává prioritou zejména zdravotní péče o pacienty.

„Staráme se zejména o nemocné a nyní jsme vytíženi víc než kdykoliv jindy, přesto jsme přislíbili, že se zapojíme. Ti, kdo mohou, budou testovat své registrované pacienty. Nemůžu ale slíbit, že všichni praktičtí lékaři budou testovat,“ uvedl v pondělí Petr Šonka.

Nezapomeňte na rezervaci

Centrální rezervační systém zatím funguje spíše jako rozcestník na weby části odběrových míst, během úterý by však měl být aktualizován a doplněn o další místa. Aktuálně se počítá s přibližně 170 páteřními centry.

Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18 000 lidí.

Foto: MZCR

V primární síti antigenních odběrových center je přibližně 170 pracovišť.

Už o víkendu byl nicméně patrný rozdíl v tom, jak jsou kraje na spuštění testovací akce připraveny. Zatímco některé pražské nemocnice hlásily, že předvánoční termíny jsou beznadějně plné, v regionech se teprve chystalo spuštění rezervací.

V pondělí pak v rozporu s premiérovými přísliby několik nemocnic oznámilo, že středeční termín nestíhají a počítají se začátkem testů až na konci týdne.

Spuštění ve středu neplánuje například českobudějovická nemocnice. „Naše kapacita pro tento den je obsazena učiteli, kteří se objednávali již s týdenním předstihem,“ řekla mluvčí Iva Nováková. Podobně věc vidí i v Královéhradeckém kraji.

„Nemocnice se snaží maximálně vyjít vstříc, ale vzhledem k personální oslabenosti a potřebě zajistit testování PCR i chod covidových oddělení pravděpodobně nebude možné začít s testováním veřejnosti antigenními testy dříve než 18. prosince. Toto testování bude probíhat osm hodin denně, včetně víkendu od 18. do 23. prosince,“ uvedla pro ČTK mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice řeší velký zájem o testy tím, že navyšuje kapacity online termínů k objednání.

„Měli bychom zvládnout otestovat 20 až 30 lidí za hodinu. Stále také v našem odběrovém centru bude zachována možnost, aby se přišli nechat otestovat lidé bez online rezervace, tzv. z ulice. Jsme schopni provést až 300 odběrů denně,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí VFN Marie Heřmánková. Zároveň dodala, že podle pokynů ministerstva musí VFN zvládnout otestovat 500 lidí denně. Na navýšení se proto připravuje.

„Budeme se snažit, abychom testovací kapacity co nejvíce navýšili od středy,“ dodala mluvčí.

Například Kraj Vysočina už pro své nemocnice požádal o pomoc armádu. „Upozorňujeme, že to bude kraj, který bude muset armádu vybavit ochrannými pomůckami, testy, zázemím a organizačními pokyny. Pokud tedy vůbec armáda přijede. Ani tak nejsme schopni říci, že vše v tomto nárazovém zájmu zvládneme,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Foto: MZCR

K testování je třeba vyplnit rezervační formulář.

Připravenost systému už dříve kritizovala například Česká lékařská komora. „S námi ministerstvo vůbec nekomunikuje. Na venkově se lidé k testování skoro nedostanou, navrhovali jsme, aby byla zřízena pohyblivá testovací místa, která by za lidmi jezdila, ale nevím o tom, že by se něco podobného chystalo,“ řekl šéf České lékařské komory Milan Kubek pro Hospodářské noviny.

Kolik lidí se nakonec před Vánoci stihne antigenními testy vyšetřit, tak lze jen těžko odhadovat, stejně tak jako počet těch, které se bez příznaků podaří testy zachytit.

Bez pilotního zkoušení

Plošné akci měl původně předcházet pilotní projekt, ze kterého sešlo. Minulý týden to v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl bývalý ministr zdravotnictví a nynější poradce premiéra Roman Prymula. Pilotní projekt se podle něj měl zkusit v některém z českých či moravských měst. Aby bylo možné si vyzkoušet, jak jsou lidé ochotni k testům chodit.

O jaké město by mělo jít, říct nechtěl. Podle informací redakce se uvažovalo o Náchodě. Náchodský starosta a poslanec za ČSSD Jan Birke připustil, že už asi před třemi či čtyřmi týdny s Prymulou o možnosti antigenního testování hovořil. Tehdy se mu to prý zdálo být pro město a jeho občany atraktivní. „Bylo to v době, když bylo všechno zavřené, od hospod po bazény, a tady se rýsovala možnost, že kdyby se lidé z Náchoda nechali hromadně otestovat, bylo by možné za nějakých podmínek u nás ty provozovny otevřít,“ uvedl Birke pro Seznam Zprávy.

Mezitím ale vláda umožnila otevření všech obchodů a služeb po celé republice, tudíž podle Birkeho padl hlavní důvod, proč o projekt projevili zájem. „Dál už jsem to ani neřešil, teď už by to stejně ani nešlo zvládnout. Znamenalo by to narychlo vybudovat ve městě asi 40 nebo 50 odběrových míst,“ zdůvodnil Birke, proč pilotní testování v Náchodě zavrhli.

Reklama

Doporučované