Hlavní obsah

O plošné testování je zájem, nemocnice se připravují na nápor

Foto: Profimedia.cz

Vyšetření antigenními testy je rychlé a levné. Výsledek je znám do 20 minut. Zároveň jsou ale testy méně citlivé než metoda PCR.

Reklama

Plošné testování antigenními testy v Česku odstartuje už ve středu. Rezervační systémy na mnoha místech v Praze už praskají ve švech, jinde se naopak rezervace ještě ani nerozběhly.

Článek

Navzdory původnímu plánu se v Česku začne plošně antigenními testy vyšetřovat koronavirus už ve středu 16. a ne v pátek 18. prosince, jak se původně počítalo.

O víkendu změnu avizoval premiér Andrej Babiš (ANO) a vláda ji v pondělí schválila.

Podle Ministerstva zdravotnictví je vhodné, aby lidé využili testování zejména těsně před Vánocemi - testy mohou odhalit, zda jsou infekční, což může zabránit šíření nákazy během svátků, kdy se předpokládá, že se lidé budou v rodinách více stýkat.

„Ověříte si, zda jste infekční, pomůžete zjistit, jaká je epidemická situace, zjistíte, že proděláváte akutní onemocnění covid-19, a můžete včas přijmout opatření,“ vyjmenovala hlavní hygienička Jarmila Rážová důvody, proč by lidé měli na test přijít.

Plošné antigenní testování bude dobrovolné a bezplatné - bude ho hradit pojišťovna. Odběry se provádí výtěrem nosohltanu podobně jako u PCR testů, výsledek se ale člověk dozví na místě - a to do 20 minut.

Foto: MZCR

Lidé si na antigenní testování musí rezervovat místo v některém z odběrných míst.

Pozitivní výsledek u lidí s příznaky je považován za potvrzenou nákazu, u lidí bez příznaků je ho třeba potvrdit PCR testem. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18 000 lidí.

Už o víkendu se přitom objevily potíže s plnou kapacitou předvánočních termínů. Hlásila je zejména pražská centra. Centrální rezervační web navíc opakovaně hlásil výpadky - během úterý by však měl být aktualizován a doplněn o další odběrová místa. Aktuálně se počítá s přibližně 170 centry.

Například Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) měla předvánoční termíny plné krátce po spuštění rezervací, kapacity proto nyní plánuje navýšit.

„Zájem ze strany veřejnosti jsme zaznamenali a navyšujeme kapacitu online termínů k objednání. Měli bychom zvládnout otestovat 20 až 30 zájemců o testování za hodinu. Jsme schopni provést až 300 odběrů či testů denně. Podle aktuálních pokynů bychom měli zvládnout otestovat 500 lidí denně, na což se v tuto chvíli logisticky připravujeme. Budeme se snažit, abychom testovací kapacity co nejvíce navýšili od středy,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí VFN Marie Heřmánková.

Praktici pomůžou jen částečně

Kromě páteřní sítě antigenních odběrových míst se do testování zapojí také praktici a ambulantní specialisté. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky však pro lékaře zůstává prioritou zejména péče o vlastní pacienty.

„Staráme se zejména o nemocné a nyní jsme vytíženi víc než kdykoliv jindy, přesto jsme přislíbili, že se zapojíme. Ti kdo mohou, budou testovat své registrované pacienty. Nemůžu ale slíbit, že všichni praktičtí lékaři budou testovat,“ uvedl Petr Šonka.

Podle iniciativy Lékaři pomáhají Česku je nyní zapojených praktiků a ambulantních specialistů již přes 1000 a postupně se zapojují další.

Patrný je nicméně rozdíl mezi jednotlivými kraji. Už v pondělí několik nemocnic oznámilo, že středeční termín nestíhají a počítají se začátkem testů až na konci týdne.

Foto: MZCR

Nejvíc odběrových míst je v Praze, přesto některá hlásila plnou kapacitu už krátce po spuštění rezervací.

Spuštění ve středu neplánuje například českobudějovická nemocnice. „Naše kapacita pro tento den je obsazena učiteli, kteří se objednávali již s týdenním předstihem,“ řekla mluvčí Iva Nováková. Podobně věc vidí i v Královéhradeckém kraji.

Kraj Vysočina už pro své nemocnice požádal o pomoc armádu. „Upozorňujeme, že to bude kraj, který bude muset armádu vybavit ochrannými pomůckami, testy, zázemím a organizačními pokyny. Pokud tedy vůbec armáda přijede. Ani tak nejsme schopni říci, že vše v tomto nárazovém zájmu zvládneme,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Reklama

Doporučované