Hlavní obsah

Houston má problém. Záběry, jak jej zasáhla bouře Beta

Tropická bouře Beta zasáhla Texas. V Houstonu a na pobřeží Texasu prší od pondělka. Ve městě jsou ulice zaplavené a silné mořské vlny strhly část mola.Video: AP

 

Reklama

Do amerického Texasu dorazila tropická bouře Beta. Očekává se, že přinese hlavně vydatný déšť. Beta udeřila severně od pobřežního Port O'Connoru a doprovází ji vítr o rychlosti 72 kilometrů za hodinu. Informuje o tom agentura AP.

Článek

Beta je letos devátou pojmenovanou bouří, která zasáhla americkou pevninu, čímž letošní rok vyrovnal rekord z roku 1916, sdělil odborník na hurikány Phil Klotzbach z Coloradské státní univerzity. V pátek meteorologům došla při bouři Wilfred latinská abeceda pro pojmenování letošních cyklon a museli sáhnout k řecké. Bouře Alfa se nad Atlantikem vytvořila na konci minulého týdne.

Meteorologové vydali výstrahu před vydatným deštěm a silnými poryvy větru, které mohou způsobit vysoké vlny. V případě Bety řeší odborníci, jak silná bude. „Je to nejméně jistá část předpovědi,“ řekl k tomu meteorolog Dan Reilly z Národní meteorologické služby. Původně se předpovídalo, že naprší až 50 centimetrů vody, nyní byla předpověď zmírněna na 38 centimetrů.

+1

V Houstonu a na pobřeží Texasu prší od pondělí a začalo, ještě než bouře dorazila na pevninu. Guvernér Greg Abbott v pondělí vyhlásil stav přírodní katastrofy pro 29 texaských oblastí.

Úřady ale ujistily obyvatele, že Beta nepřinese nic podobného jako hurikán Harvey nebo tropická bouře Imelda. V Houstonu při hurikánu Harvey v roce 2017 napršelo přes 120 centimetrů vody a celý Texas musel řešit miliardové škody. Imelda, která Texas zasáhla loni, patřila k bouřím s největším množstvím srážek.

V oblasti pobřežního Port Aransasu se nyní mají lidé připravit na vlny vysoké 1,2 metru. V Galvestonu už nyní stoupá voda, některé ulice jsou zaplavené a silné mořské vlny strhly část mola.

Beta se má v dalších dnech přesouvat na sever podél texaského pobřeží a k Houstonu může dorazit už jenom jako tlaková níže ve středu. Bude postupovat do Louisiany a v Arkansasu nebo Mississippi může způsobit záplavy.

Reklama

Související témata:

Doporučované