Hlavní obsah

Hráči Premier League: Snížení platů? Prodělala by i vláda, pomůžeme sami

Foto: Profimedia.cz

Hráči Premier League nechtějí přistoupit ke snížení platů, tvrdí, že peníze by ztratila i vláda.

Reklama

Fotbalové hvězdy Anglie nechtějí přijmout snížení platů o 30 % a mají k tomu důvod. Některé kluby sáhly k odložení výplat. Hráči se rozhodli pomáhat na vlastní pěst.

Článek

Hvězdy nejslavnější ligy světa byly ještě nedávno pod ostrou palbou kritiky. Veřejnost, ale i samotná vláda nemohla přijmout fakt, že hráči Premier League nechtějí přistoupit na snížení platů.

Extrémně dobře placené hvězdy anglické nejvyšší soutěže vedly s kluby dlouhou debatu o plošném snížení platů. I když už to vypadalo, že týmy napříč Premier League na tento krok přistoupí, nakonec z toho vycouvaly. Některé kluby nakonec sáhly alespoň k odložení vyplacení určité části platů.

První toto opatření přijal Southampton. Mužstvo z jihu ostrovů poté následoval i Součkův West Ham. Londýnský celek přesné podmínky odložení splacení neuvedl, zároveň ale přiznal, že se domluvil s trenérem Moyesem na snížení platu o 30 %.

Na stejný krok přistoupili i funkcionáři. Akcionáři klubu zároveň slíbili finanční injekci v podobě téměř jedné miliardy korun. „Jsem hrdý na to, že celé mužstvo jasně vyjádřilo touhu podpořit v této době ostatní,“ okomentoval situaci kapitán Kladivářů Mark Noble.

Snížením platů vláda ztratí peníze

Zbytek Premier League je zatím ve snižování platů nečinný, což se nelíbí anglické veřejnosti. Vedení týmů a zejména samotné hráče ostře kritizoval ministr zdravotnictví Spojeného království Matthew Hancock. Zástupce konzervativců hráče již několikrát zmiňoval ve veřejných vystoupeních a vyzýval je, aby „hráli svou roli“ a přistoupili na plošné snížení platů o 30 %.

Na slova ministra zdravotnictví však ostře reagovala Asociace profesionálních fotbalistů (PFA). Ta upozornila na to, že plošné snížení platů hráčů Premier League by naopak sebralo vládě peníze.

Navrhované snížení mzdy o 30 % na jeden rok se rovná odečtení zhruba 500 milionů liber, zhruba 15 miliard korun. Hráči platí zhruba 40procentní daň. To znamená, že vláda by přišla o 200 milionů liber, tedy o více než 6 miliard korun. „Zohlednil tento fakt ministr zdravotnictví Matt Hancock?“ ptá se v prohlášení Asociace profesionálních fotbalistů.

PFA tak vyzvala Premier League, aby na charitu věnovala více než plánovaných 20 milionů liber, v přepočtu 615 milionů korun, a aby podpořila i nižší fotbalové soutěže v Anglii. Zároveň vyzvala k definitivnímu odmítnutí plošného snížení mzdy.

Hráči sami zorganizovali finanční pomoc

Hráči Premier League se zároveň spolu dohodli na zřízení nadačního fondu. Do charitativní akce s názvem #PlayersTogether se zapojily i ty největší hvězdy celé ligy. Debata o zřízení nadačního fondu se vedla mezi kapitány všech týmů Premier League.

Hráči se nakonec spojili s charitativní organizací Národní zdravotnické služby (NHS). „Naše země a Národní zdravotnická služba zažívá těžké období. Jakožto hráči Premier League jsme odhodláni pomoci, jakýmkoli způsobem zvládneme. Můžeme potvrdit, že jsme společně založili nadační fond a spojili jsme se s charitativní organizací NHS. Charitativní organizaci tak pomůžeme při vybírání a distribuci finančních prostředků rychle a efektivně tam, kde jsou nejvíce potřeba. Společně to zvládneme,“ stojí v prohlášení #PlayersTogether.

Iniciativu hráčů Premier League nakonec ocenil i ministr zdravotnictví. Matt Hancock na sociálních sítích poděkoval za vstřícné gesto hvězd. „Hrajete svou roli,“ dodal narážkou na svá vlastní slova.

Do nadačního fondu přispěl například kapitán anglické reprezentace a hráč Tottenhamu Hotspur Harry Kane, hvězda Arsenalu Pierre-Emerick Aubameyang či nejlepší současný obránce Virgil Van Dijk z Liverpoolu. Charitativní sbírku podpořil i český útočník Matěj Vydra, který v současnosti hraje za momentálně 10. tým Premier League, Brunley. Do nadačního fondu přispěl i brankář Newcastle United, Slovák Martin Dúbravka.

Reklama

Doporučované