Hlavní obsah

Hrad Kámen měl mimořádnou sezonu, příští zkrátí kvůli modernizaci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum Vysočiny Pelhřimov a hlavně hrad Kámen, který spravuje, mělo letos mimořádně dobrou návštěvnickou sezonu. Ohlášené uzavření památek ale zřejmě letošní sezonu hradu definitivně ukončilo.

Článek

A krácená bude i sezona příští, v plánu je to kvůli modernizaci expozic. „Díky zvýšené návštěvnosti nebudeme nějak zásadně tratit, když uzavřeme hrad i muzeum,“ řekl ředitel muzea Ondřej Hájek.

Od července do září navštívilo expozice muzea a hrad asi 31 500 lidí. Za stejné měsíce loňského roku přitom přišla přibližně polovina. Vliv na vysokou návštěvnost mohlo mít i snížení vstupného na 20 korun, o kterém rozhodl zřizovatel Kraj Vysočina. Na všech svých památkách tak letos symbolicky slavil dvacetileté výročí vzniku kraje. Výpadek ze vstupného organizacím kompenzoval ve standardní výši. Hrad s expozicí historických motocyklů se na celkové návštěvnosti pelhřimovského muzea běžně podílí asi 80 procenty.

„Nedá se s tím nic dělat, zdraví lidí je přednější,“ řekl k uzavření památek Hájek. Nepředpokládá, že by omezení za 14 dnů opravdu skončilo. Hrad Kámen už tak zřejmě letos zůstane uzavřený. Výjimkou by mohly být mimořádné adventní prohlídky.

Muzeum s asi 15 zaměstnanci hospodaří s příspěvkem kraje okolo osmi milionů korun, který bude v příštím roce snížený o deset procent. Pro budoucnost hradu je podle Hájka důležitější dokončit už započaté a připravené investice. Příští rok by měla skončit návštěvnická sezona v srpnu, aby mohla začít modernizace expozic.

Už déle než rok se pracuje u hradu na opravě kaple Panny Marie Bolestné. Podstatná část stavebních prací uvnitř už je hotová, pracuje se na restaurování konsekračních křížů, rozhodovat se bude také o postupech některých restaurátorských prací hlavního oltáře. „Myslím si, že někdy v létě by se mohla začít kaple zvolna instalovat,“ řekl Hájek. Návštěvníci ji zřejmě uvidí až na začátku sezony 2022. „Kdy předpokládáme, že hrad už by byl uzavřen a přebudovával by se. Kaple by byla v tu chvíli jedinou expozicí. Bude tam klasická průvodcovská činnost,“ řekl Hájek.

Kromě kaple se začalo pracovat také na novém návštěvnickém centru v bývalém pivovaru. V létě ale práce zastavily archeologické nálezy. Znovu bude stavba pokračovat zjara. „Všichni předpokládali, že pod zemí najdeme skálu, do které se prostě založí základy nové stavby, pak jsme tam našli asi sedmimetrovou studnu a část sklepení, tím pádem založení musí být uděláno jinak,“ řekl Hájek. Vodu ze studny bude hrad znovu používat.

Oprava kaple bude stát okolo 17 milionů korun, návštěvnické centrum má být podle soutěže o dva miliony levnější. Dodavatele na úpravu expozic muzeum zatím nemá.

Uzavřením muzeí přišli návštěvníci na Vysočině i o akce, které byly odložené na jaře včetně Muzejní a galerijní noci, kterou Muzeum Vysočiny Jihlava plánovalo na 16. října.

Reklama

Doporučované