Hlavní obsah

Hradec Králové chce zbavit ulice autovraků, blokují parkovací místa

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Stotisícový Hradce Králové chce ulice zbavit aut, která nemají registrační značky, mají je uložené v depozitu nebo mají delší dobu propadlou technickou kontrolu. Do konce června chce nechat z ulic odtáhnout zhruba 20 takových aut.

Článek

Vraky jsou nejčastěji na parkovištích, kde blokují parkovací místa.

Auta bez značek či s propadlou technickou kontrolou začala radnice po městě mapovat před několika týdny. „Vozidla odtahujeme na hlídané parkoviště v Hradci Králové, kde zůstávají do momentu, dokud majitel nesjedná nápravu,“ uvedl náměstek primátora pro správu městského majetku Pavel Marek (ANO). Po městě se podle radnice nachází zhruba 60 takových vozidel. Některá z nich ale nestojí na komunikacích města, takže se radnice nejprve musí s vlastníky silnice domluvit na společném postupu.

Magistrát města také pravidelně zajišťuje odtahy a ekologickou likvidaci vozidel, která jsou znaleckými posudky vyhodnocena jako vraky. Jde o auta prorezlá či o auta bez součástek a jiných podstatných částí. Ročně jde o několik desítek vraků a město jejich odvoz a likvidace stojí ročně desítky tisíc korun.

Lidé mohou odstavená auta bez značek či vraky hlásit na e-mailové adrese podatelna@mmhk.cz nebo případně městské policii. „Majitelé autovraků mohou kontaktovat magistrát města, kde jim pracovníci odboru majetku poradí, jakým způsobem se mohou o vrak nejvhodněji postarat,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Reklama

Doporučované