Hlavní obsah

Hradec Králové má připravenou stavbu lávky, čeká na uvolnění staveniště

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Hradec Králové má kompletní dokumentaci, potřebná povolení a vybranou firmu pro stavbu lávky v lokalitě Aldis. Nyní čeká na uvolnění staveniště.

Článek

V lokalitě dosud neskončily práce na budově regionálního sídla Československé obchodní banky (ČSOB), které vzniká od roku 2018. Výstavba lávky má začít na přelomu léta a podzimu. Stavba lávky za více než 133 milionů korun bude letos jednou z největších investic města.

V úterý rada města učinila poslední krok, když schválila firmu vzešlou z výběrového řízení, která na stavbě lávky zajistí technický dozor a současně i dohled nad dodržováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

„Vše máme připraveno, čekáme jen na den, kdy budeme moci se stavbou lávky začít. Podle harmonogramu počítáme se začátkem října, ale je i dohoda, že pokud stavební firma stihne práce na budově ČSOB ukončit o něco dříve, o něco dříve začneme i my se stavbou lávky,“ uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Podle zástupců města by měla být lávka hotová do 16 měsíců od předání staveniště.

Lávku přes Labe v Hradci Králové postaví společnost SMP CZ z francouzské skupiny Vinci za 133,7 milionu korun bez DPH, více než polovinu nákladů stavby by měla zaplatit evropská dotace.

„Požádali jsme o dotaci v rámci strategie ITI z integrovaného regionálního operačního programu. Využít bychom mohli dotace až ve výši 91 milionů korun. Čekají nás ještě jednání o jejím případném navýšení,“ uvedla náměstkyně primátora pro dotace Monika Štayrová (ANO).

Stavbu lávky u kongresového centra Aldis město připravuje od roku 2003. Zvláštností navržené lávky je to, že má být postavena málo obvyklou technologií speciálního vysokopevnostního betonu.

Reklama

Doporučované