Hlavní obsah

Hradec Králové vylosoval nájemníky 60 startovacích bytů, zájemců bylo 489

Foto: Wuders

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice stotisícového Hradce Králové dnes vylosovala budoucí nájemníky zhruba 60 startovacích bytů pro mladé. Zájem o byty, v nichž se platí zvýhodněné nájemné, mělo 489 lidí.

Článek

Losování se odehrálo v sále Adalbertina a přišlo se na něj osobně podívat asi 100 zájemců. Úřednice magistrátu při losování tahala z plastového koše pingpongové míčky s čísly žadatelů o byt, ruku do koše vsunovala neprůhledným rukávem.

První část vylosovaných nájemníků se bude moci do prvních asi 25 bytů nastěhovat začátkem příštího roku. Další se budou stěhovat podle toho, jak budou z bytů dosavadní nájemníci postupně odcházet. Proto také v tuto chvíli není znám přesný počet bytů, které se pro zájemce uvolní. Magistrát dnes vylosoval celkem 100 zájemců, z nichž asi tři pětiny mají reálnou naději na získání bytu, zbylí vylosování jsou náhradníky.

V nabídce bylo zhruba 20 bytů o velikosti 1+kk a asi 40 bytů 2+kk. Větší zájem byl o dvoupokojové byty, u nichž radnici přišlo 364 poptávek. O jednopokojové byty se ucházelo 125 zájemců. Byty jsou v domech v lokalitách Svatojánská a Stromovka, na Gočárově třídě nebo v ulicích Urxova, Pod Zámečkem, Divišova a Rybova. Byt může nájemník užívat nejvýše tři roky.

Zájem o bydlení ve startovacích bytech je tradičně veliký. Při předchozím losování v únoru 2020 se o 50 bytů ucházelo 521 mladých lidí. Hradec Králové má v systému startovacího bydlení zařazeno asi 135 bytů a hromadné losování většího počtu bytů organizuje zhruba jednou za dva roky.

Zájemci musejí splnit řadu podmínek. Musí být mladší 32 let, nesmí vlastnit ve městě nemovitost k bydlení, musí v něm mít ale trvalý pobyt nebo v něm pracovat. Žadatel také nesmí být dlužníkem města nebo městem zřízených organizací a musí být zaměstnán více než šest měsíců před podáním žádosti.

Zvýhodněné nájemné ve startovacích bytech činí 45,30 koruny za metr čtvereční měsíčně a pro nadcházející losování jej radnice neměnila. Podle portálu www.cenovamapa.eu se tržní nájem v Hradci Králové pohybuje na úrovni 170 korun za metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Doporučované