Hlavní obsah

Hráz Kachního rybníka na Českolipsku čeká zatím aspoň provizorní oprava

Foto: Lesy ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Hráz Kachního rybníka ve Svojkově na Českolipsku, jež je ve velmi špatném technickém stavu, čeká zatím aspoň provizorní oprava. Při nedávných přívalových deštích hrozilo její protržení.

Článek

„Rizikem jsou ale i další rybníky v okolí Bukovan a Svojkova. O řešení situace dnes jednali v České Lípě zástupci kraje, obcí a novoborské organizace Českého rybářského svazu, který je majitelem rybníků v okolí Bukovan a Svojkova,“ informovala zastupující mluvčí českolipské radnice Eva Markgrafová.

Starostka České Lípy Jitka Volfová uvedla, že o nevyhovujícím stavu rybníků tvořících celou soustavu, jejíž součástí je i Kachní rybník, se ví už od roku 2010. „Jenomže po těch několika suchých létech, která následovala, se na to nejspíš pozapomnělo. Je proto nejvyšší čas se s tím vypořádat a předejít možnému nebezpečí. Je mi však jasné, že majitel, tedy Český rybářský svaz, se neobejde bez administrativní a finanční pomoci, kterou bude k realizaci náročného projektu potřebovat ze strany dotčených měst a obcí, kraje a státu,“ uvedla.

Z jednání vyplynulo, že během několika týdnů obec Svojkov zajistí ve spolupráci s rybáři doporučená nouzová opatření, mezi něž patří přeložka kabelu a překop hráze. S jejich financováním dnes přislíbil Svojkovu za kraj pomoc hejtman Martin Půta. „Určitě by to neměl být problém poskytnout vám na realizaci nezbytných opatření dotaci z krizového fondu Libereckého kraje,“ uvedl na jednání hejtman.

Dalším krokem by mělo být podání žádosti o dotaci na havarijní opravu hráze, o kterou si Český rybářský svaz požádá ministerstvo zemědělství. „S administrací projektu jim pomůže Nový Bor a Svojkov. Třetím finančně i časově nejnáročnějším krokem by pak měla být celková revitalizace celé soustavy, na kterou by Český rybářský svaz mohl rovněž požádat o dotaci z programu ministerstva zemědělství,“ dodala Markgrafová.

Přívalové deště v polovině července v Libereckém kraji způsobily škody podle prvních odhadů za 330 milionů korun, z toho téměř za 240 milionů v Liberci. Krajské město bylo v sobotu 17. července přívalovými dešti a záplavami zasaženo nejvíce, v noci na neděli to pak bylo hlavně Českolipsko. Hasiči museli preventivně evakuovat dva dětské tábory a jeden kemp, a také část obyvatel Dobranova a Písečné v České Lípě. V Jablonném v Podještědí utrhl nápor vody jedno ze stavidel Mlýnského rybníka a hasiči ho museli provizorně opravit. Zasažené byly Kunratice u Cvikova, Lindava, Svitava, Cvikov nebo Velenice a další obce.

Reklama

Související témata:

Doporučované