Hlavní obsah

Hřbitov v Brně umožňuje pohřbít urnu s popelem pod strom a kvítí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hřbitov v městské části Brno-Líšeň má ode dneška Údolí vzpomínek, kde mohou lidé pod stromy nebo v květinových záhonech uložit do země ekologickou urnu s popelem svých bližních.

Článek

ČTK to řekl primátorčin náměstek Petr Hladík. Podle ředitelky Správy hřbitovů města Brna Aleny Říhové je pod stromy asi 100 míst a v záhonech 200. Náklady na vybudování byly 4,5 milionu korun, zaplatilo je město.

Brno se podle Říhové nechalo inspirovat podobnými projekty z Prahy a Vídně. „V místě je vytvořená kaple z korun stromů i kamenný strom života,“ uvedl Hladík. U stromu mohou lidé zapalovat svíčky. V místě jsou stromy a květinové záhony ve tvaru šachovnice.

Jméno pohřbeného je možné napsat na ceduli zavěšenou na strom nebo u květin. Podmínkou pro pohřbení v údolí je uložení popela do biologicky rozložitelné urny ze dřeva nebo papíru. „Dá se pod připravený drn u stromu nebo v záhonu, v zemi za pár let zetlí,“ popsal Hladík. O hrobová místa se bude starat Správa hřbitovů města Brna, nikoliv blízcí pohřbených, jako je tomu u klasických hrobů.

V Brně je 11 hřbitovů, dohromady mají asi 100.000 hrobových míst. Největší je Ústřední hřbitov Brno, kde je kolem 80.000 míst. Další hřbitovy mají městské části Komín, Královo Pole, Jehnice, Líšeň, Řečkovice, Slatina, Soběšice, Tuřany, Žebětín a Židenice.

Reklama

Související témata:

Doporučované