Hlavní obsah

Hrozba zrušené zkoušky. Maturanti se modlí, aby něco nechytli

Foto: Profimedia.cz

Už v pondělí čekají maturanty didaktické testy, po nich přijdou profilové zkoušky.

Reklama

Pravidla letošních maturit jsou nastavená tak, že stačí jakýkoliv projev infekčního onemocnění a student nebude připuštěn ke zkoušce.

Článek

Maturantka Lucie (příjmení z důvodu ochrany soukromí neuvádíme) měla smůlu. V době trvajících opatření kvůli covid-19 onemocněla. I když nejde o koronavirus, má zvýšenou teplotu, bolí ji v krku a občas se jí špatně dýchá. Do školy tedy nemůže, protože se u ní objevily projevy infekčního onemocnění, a nemůže tak podepsat čestné prohlášení, aniž by lhala.

„Komunikovala jsem kvůli tomu se svou třídní učitelkou, která mi jen řekla, ať jí dám vědět, jestli půjdu k maturitní zkoušce, nebo ne. Pokud nebudu zdravá, nemohu podepsat čestné prohlášení o bezinfekčnosti,“ říká k tomu Lucie.

V normálních časech by ale ke zkoušce šla. Stejně jako stovky studentů před ní. Kvůli běžné nemoci by nečekala na náhradní termín v září, který jí může způsobit jen problémy. Lucie ale ví, že už stejně v červnu neodmaturuje. Kvůli zatím nepotvrzené nemoci propásla praktickou zkoušku, která je součástí maturity.

Z jejího pohledu tak teď jde jen o to, jestli stihne didaktické testy, které maturanty čekají od pondělí do středy. Už ale od ředitele dostala zprávu, že pokud bude stále nemocná, i na didaktické testy musí až v září.

Aktuální epidemiologická opatření ministerstev zdravotnictví a školství dostala maturanty i školy do nezáviděníhodného postavení. Studenti totiž musí doufat, že nechytí třeba i lehčí nemoc, protože i ta stačí k tomu, aby je škola nepřipustila k maturitě.

„Škola má opravdu v této situaci možnost žáka do školy nepustit, pokud má některý z projevů virového onemocnění, například horečku, kašel, dušnost, náhlou ztrátu chuti a čichu a podobně,“ uvádí mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Střední školy jsou proto velmi opatrné i při organizování konzultací pro poslední ročníky středních škol. Ty mohou probíhat v prezenční formě od 11. května. Pokud existuje jen podezření na možnou nákazu, školy raději konzultace ruší. To byl i případ pražského Gymnázia Kodaňská.

„Obracím se na vás se sdělením, že z důvodu prokázaného onemocnění covid-19 u blízké osoby jednoho z našich žáků, jenž se v posledních dnech pohyboval v budově školy v rámci předmaturitních konzultací a o němž jsem se dozvěděl před několika minutami, jsem se rozhodl z preventivních důvodů zítra, tj. 22. 5. 2020 nechat budovu školy zavřenou za účelem provedení důsledné dezinfekce prostor školy,“ napsal ředitel školy Marek Matějka.

Jak Seznam Zprávám potvrdila zástupkyně ředitele Lenka Čejková, škola zůstala zavřená jen jeden den, protože se nákaza nepotvrdila.

„Myslím si, že jsme to s výjimkou jednoho dne, kdy byly konzultace zrušené pouze z preventivních důvodů, zvládli dobře,“ popisuje náročné období před maturitami Čejková.

Ukazuje to ale na tenký led, po kterém chodí jak maturanti, tak školy. Podezření na nákazu koronavirem se může objevit kdykoliv a vést v tom lepším případě ke zrušení konzultací, a v tom horším k ohrožení maturit některých nebo všech z nich. Pokud tedy pomineme ten nejdůležitější pohled, a to zdraví studentů a učitelů.

Tento a minulý týden se podle informací Seznam Zpráv proto rušily konzultace hned na několika školách, třeba na Žďársku, v Havířově nebo Ostravě. Právě ve školách nedaleko nového ohniska covid-19 na Dole Darkov je ohrožení pro studenty nyní nejvyšší.

„To riziko, že se setkáte ve škole s někým pozitivně testovaným v souvislosti s Darkovem, mnohonásobně převyšovalo přínos, který vám mohla konzultace poskytnout,“ poslala například jedna ze škol ve zprávě maturantům.

Zavřené jsou tak třeba už nyní tři mateřské školy v Českém Těšíně a jedna základní škola v Havířově. Do problémů se tak mohou jednoduše dostat i všichni maturanti v okruhu nově nakažených. Stačí náhodný kontakt a studenti skončí ve 14denní karanténě, což pro ně bude znamenat odklad maturity až na září.

Přesně takovou zkušenost anonymně popsal jeden maturant z Karvinska. „Otec spolužačky pracuje v dole a byl pozitivně testován. Následně i ona, což pro nás, kteří sjme se spolu s ní účastnili konzultací znamená, že musíme do karantény a k maturitě až v září,“ uvedl.

Reklama

Doporučované