Hlavní obsah

Hrozí vakcínový nacionalismus? V zákulisí zuří boj o přednostní práva

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Závod o prvenství ve vývoji vakcíny proti koronaviru s sebou přináší i taktizování a zákulisní hry. Farmaceutický gigant Sanofi oznámil, že očkovací látka zamíří přednostně do USA. Pod tlakem Francie teď Sanofi svůj názor mění.

Článek

Rozhovor agentury Bloomberg s předsedou představenstva největšího farmaceutického koncernu na území Evropské unie Paulem Hudsonem zapůsobil jako bomba. Pokud program Sanofi na vývoj vakcíny proti nemoci covid-19 bude úspěšný, jako první vzácnou látku dostanou Spojené státy.

Na druhý pohled už ale tohle prohlášení britského manažera, sídlícího v pařížské centrále nadnárodního koncernu, tak brizantní vlastně není. Podle Hudsona totiž Spojené státy jako první významně přispěly na firemní výzkum, tudíž mají právo na největší předběžnou objednávku. Francouzská vláda už oznámila, že se jí takový postup hrubě nelíbí.

Paul Hudson narážel na peníze od amerického vládního Úřadu pro pokročilý biomedicínský vývoj a výzkum (BARDA). Ten finančně podporuje farmaceutické společnosti různě po světě a výměnou žádá, aby se vývoj látky, její výroba a alespoň část prodeje uskutečnily ve Spojených státech.

Společnost Sanofi přiznala, že od BARDA obdržela 30 milionů dolarů. Tato částka ovšem bledne v porovnání s investicí 456 milionů dolarů, kterou podle serveru fiercepharma.com dostala firma Johnson & Johnson. Na nedávné dárcovské konferenci přislíbily zejména evropské státy, že na vývoj očkování proti covid-19 věnují minimálně 7,5 miliardy eur. Český příspěvek mimochodem činí 750 000 eur.

Představitelé Sanofi přispěchali s ujištěním, že to rozhodně neznamená, že by veškerá produkce vakcíny mířila za Atlantik. Americké závody Sanofi budou vyrábět látku pro americké občany, zatímco další závody jinde po světě budou produkci směřovat do dalších zemí.

Podle francouzského premiéra Edouarda Phillippa je rovný přístup k vakcíně něčím, o čem se vůbec nevyjednává. I v kontextu těchto slov zařadilo Sanofi zpátečku a uvedlo, že nakonec žádná země nebude z hlediska distribuce očkovací látky zvýhodňována.

Evropská komise, jakož i vlády Německa nebo Francie nedávno vyzvaly, aby se očkování, léky nebo testy na covid-19 rozdělovaly spravedlivým způsobem s tím, že se nesmí zapomínat ani na rozvojové země. Praxe ale zřejmě bude jiná. Další farmaceutická společnost AstraZeneca, která mimo jiné spolupracuje s Oxfordskou univerzitou, už podle Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) přiznala, že u jejích přípravků proti šíření nového typu koronaviru bude mít přednost vláda Spojeného království.

Paul Hudson ze Sanofi uklidňuje, že se americký „náskok“ v přístupu k vyvíjené vakcíně bude počítat na dny, maximálně týdny. Mnoho odborníků ale podle FAZ varuje před rozpoutáním „vakcínového nacionalismu“.

Reklama

Doporučované