Hlavní obsah

Huawei slibuje, že nebude špehovat. Navrhuje zemím antišpionážní dohody

Huawei navrhuje antišpionážní dohody.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Společnost Huawei nabídne vládám zemí garanci, že nebude špehovat. Zaručit by to podle ní měla antišpionážní dohoda, jejíž návrh oznámil šéf technologické firmy Liang Chua.

Článek

Rozhodnutí Huawei zaručit se, že nepředstavuje bezpečnostní riziko, přichází v době, kdy některé státy vznesly obavy, že by Čína mohla používat výrobky technologického giganta ke špionáži. Takový záměr ale čínská vláda odmítá.

Firma Huawei tvrdí, že je na čínské vládě nezávislá. Některé státy ji přesto vyloučily z účasti na budování mobilních sítí 5G, což se týká například Austrálie nebo Nového Zélandu.

Omezené používání produktů Huawei nařídily také Spojené státy, které zároveň chtějí přehodnotit sdílení informací se zeměmi, které budou v budoucích sítích 5G využívat technologii čínské firmy.

A očekává se, že USA svá omezení ještě zpřísní. Americký prezident Donald Trump má tento týden podepsat nové nařízení. To by zakázalo americkým společnostem používat telekomunikační zařízení firem představující národní bezpečnostní riziko, píše na svém webu BBC.

Například v Británii se začátkem měsíce řešila kauza úniku informace o možné účasti Huawei na budování britské 5G sítě s určitým omezením.

„Jsme ochotni podepsat antišpionážní dohody s vládami, včetně vlády Británie, abychom se zavázali k tomu, že naše vybavení bude odpovídat antišpionážním a antiutajovacím standardům,“ uvedl šéf Huawei Liang Chua podle britské BBC.

Společnost Huawei je největším výrobcem telekomunikačního zařízení na světě.

Reklama

Doporučované