Hlavní obsah

Spojené státy řeší vzájemné sdílení informací se zeměmi, které spolupracují s Huawei

Britská Národní bezpečnostní rada Huawei již vyloučila z výstavby hlavní části sítě 5G.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy otevírají diskusi ohledně vzájemného propojení a sdílení informací mezi zeměmi napojenými na čínskou firmu Huawei. Podle USA mohou být technologie firmy a budování 5G sítí bezpečnostním rizikem. Čína by mohla své technologické prostředky využívat ke špionáži. To však Huawei odmítá.

Článek

Spojené státy přehodnotí sdílení informací se zeměmi, které budou v budoucích sítích 5G využívat technologii čínské firmy Huawei. Podle agentury Reuters to v pondělí prohlásil přední americký diplomat pro kybernetickou politiku Robert Strayer. Zároveň dodal, že nevidí rozdíl, pokud se zařízení nespolehlivého výrobce použije ve strategických či nestrategických částech sítí. Technologie Huawei mohou podle USA znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Huawei to odmítá.

„Postoj Spojených států spočívá v tom, že zapojení Huawei nebo jakéhokoli jiného nedůvěryhodného prodejce do jakékoli části telekomunikační sítě 5G je rizikem,“ řekl Strayer z amerického ministerstva zahraničí, kde má na starosti kybernetické otázky a mezinárodní komunikace.

Pokud jiná země umožní nedůvěryhodným subjektům vybudovat sítě 5G nebo umožní stát se jejich dodavateli, pak budeme muset přehodnotit možnosti sdílení informací a vzájemného propojení, jaké nyní máme, dodal.

Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že podle jejích informací se britská Národní bezpečnostní rada (NSC) rozhodla vyloučit Huawei z výstavby strategických částí sítě 5G, do budování neklíčové infrastruktury by se ale čínská firma zapojit mohla.

Před výrobky Huawei a také další čínské firmy ZTE varoval na konci loňského roku český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Firmy Huawei se opakovaně zastal český prezident Miloš Zeman, podle něhož nebyly předloženy žádné důkazy pro takové tvrzení. Spor kolem firmy označil za nekalou obchodní soutěž a během návštěvy Číny, kterou o uplynulém víkendu ukončil, pak za příklad servility.

Vyloučit Huawei z účasti na budování sítí páté generace (5G) nehodlá podle televize CNBC Německo ani Francie. Ve Francii se ale debatuje o přijetí zákona, který by zavedl přísné testování, jehož smyslem je prověřit, zda zájemce o výstavbu sítí 5G skutečně nepředstavuje bezpečnostní riziko. Vyloučit Huawei z tendrů na sítě 5G nemá v úmyslu ani Itálie.

Reklama

Doporučované