Hlavní obsah

Hudební festival Český Krumlov mění termín, zrušil zahraniční umělce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov posune kvůli koronaviru původní letní termín na 18. září až 3. října. Kvůli zavřeným hranicím zrušili pořadatelé vystoupení všech zahraničních umělců.

Článek

Koncerty budou jen ve vnitřních sálech, z nichž největší má kapacitu 616 lidí. Na přehlídce se představí čeští hudebníci, nově přijala pozvání Česká filharmonie se šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Organizátoři chtějí posunem akce podpořit i město Český Krumlov. ČTK to dnes řekl prezident MHF Jaromír Boháč. Loni MHF přilákal 21 200 diváků.

V původním termínu od 17. července do 8. srpna figurovali v programu tenorista José Cura, syn Plácida Dominga, bubeník Billy Cobham, kytarista Carlos Piňana i Berlínští filharmonici. V podzimním termínu bude festival o týden kratší. Přijedou tenorista Pavel Černoch, houslista Pavel Šporcl, klavírista Ivo Kahánek, violoncellista Jiří Bárta i kytarista Štěpán Rak, Česká filharmonie, PKF, Jihočeská filharmonie, Severočeská filharmonie Teplice nebo Filharmonie Bohuslava Martinů. Program bude na webu.

„Důležité je, že program je atraktivní. Naším největším přáním je zachovat tradici festivalu a jeho jedinečnou atmosféru. Nicméně zdraví návštěvníků, umělců a zaměstnanců je naší hlavní prioritou a uvědomujeme si, že přesunutí data je nezbytné. Rádi bychom tímto krokem podpořili v této tíživé situaci české umělce i město Český Krumlov,“ uvedl Boháč.

Koncerty budou v zámecké jízdárně, Maškarním sále, barokním divadle a klášteře. Největší je jízdárna s kapacitou 616 lidí. Pořadatele čeká propad tržeb ze vstupného, nižší bude i rozpočet, který byl loni 38,6 milionu Kč.

Organizátoři jednají s agenturami, které zastupují zahraniční umělce. MHF chce minimalizovat ztráty. Zaplacené jsou letenky i zálohy na ubytování v řádu statisíců korun. Diváci již koupili řadu vstupenek; podrobnosti ke vstupnému zveřejní pořadatelé do 4. května.

Program 30. ročníku na rok 2021 je už naplánovaný a je těžké najít nové termíny pro letošní zahraniční hosty. „Ale všem sdělujeme, že je v nejbližších letech na festival znovu pozveme,“ řekl Boháč.

Mezinárodní hudební festival se koná od roku 1992 v Českém Krumlově. Dosud nabídl 526 koncertů, přijelo přes 12 000 umělců ze 40 zemí. V roce 2021 by měl přijet pěvec Plácido Domingo. Na akci zpíval již v roce 2011.

Reklama

Doporučované