Hlavní obsah

Podívejte se. Hudebníci Láska a Suvereno mají klipy z prázdných ulic Prahy

Foto: Seznam Zprávy

Záběr z klipu písničkáře Lásky.

Reklama

„Spolu to dáme, dík, že vás máme!“ Písničkář Láska poděkoval nejen těmito slovy, ale i novým klipem z koronavirem vylidněné Prahy. Opuštěnou metropoli nasnímal ve svém hudebním videu rovněž slovenský raper Suvereno.

Článek

Láska, vlastním jménem Václav Vaňura, nahrál píseň Dík, že vás máme. Suvereno aktuální záběry z české metropole využil v klipu s názvem Anima Mundi z připravované desky Prometheus II.

„Napsat tenhle song mě napadlo po několika dnech od vyhlášení zákazu vycházení. Spolu s kamarádem Davidem Konopáčem jsme si říkali, že by to chtělo nějak vyjádřit poděkování lidem v ‚první linii‘. Jen nějak vkusně, nevtíravě. Tak jsme během jednoho večera dali dohromady text, já jsem k němu ráno udělal hudbu a v poledne už jsme to posílali producentovi,“ uvedl Láska, známý jako člen několika hudebních skupin, například artrockového Geoff Tyson Bandu či punkového Zakázanýho ovoce.

„Video jsme s Ondrou Soukupem natočili v téměř liduprázdné Praze – chtěli jsme ukázat, že ta současná krize neprobíhá jen na sociálních sítích a v tiskových zprávách vlády, ale že opravdu v ulicích nikdo není. Hodně zvláštní pocit, když stojíte na prázdném Václaváku, Letné nebo Výstavišti. Myslím, že za pár měsíců budou tyhle záběry vypadat vážně neuvěřitelně,“ dodal.

Poděkování podle Lásky patří nejen doktorům, sestrám, členům integrovaného záchranného systému, ale i prodavačům, lékárníkům, obsluhám čerpacích stanic, kurýrům e-shopů a spoustě dalších. „Text jsme vědomě psali tak, aby to poděkování bylo upřímné, bez přehnaného patosu, a aby bylo aktuální třeba i po roce, až současná koronavirová krize pomine,“ podotkl Láska.

Foto: Ondřej Soukup

„Myslím, že za pár měsíců budou tyhle záběry vypadat vážně neuvěřitelně,“ říká písničkář Láska.

S producentem Tomášem Frödem pracuje na debutové desce, která vyjde v červnu. „Pořád ještě máme naplánovaný koncertní křest desky v rámci festivalu Votvírák. Bohužel situace s letními festivaly je pořád nejistá, ale ať už to dopadne, jak chce, tu desku v červnu vydáme tak jako tak,“ dodal.

Láska také měl od března do května naplánované turné Vamos s Pekařem a Jakubem Děkanem. Turné bylo v půlce přerušeno, některé koncerty ale budou nahrazeny v podzimních termínech. Během podzimu Láska představí desku i na samostatném turné. Aby zůstal ve spojení s fanoušky, vysílá hudebník na své facebookové stránce třikrát týdně livestream nazvaný Láska za časů korony, kde na přání fanoušků hraje vlastní i převzaté písničky. „Naše živá vysílání za první měsíc překonala hranici 20 000 zhlédnutí, což na tak improvizovaný a nezávazný formát, myslím, není špatné. Kdyby mi tolik lidí v létě nebo na podzim chtělo přijít na koncert, bylo by to super,“ věří Láska.

Raper přemýšlí nad dopady konzumu

Píseň rapera Suverena Anima Mundi reaguje na současnou situaci v souvislosti s epidemií a zároveň vybízí k zamyšlení nad dopadem konzumního života na planetu a životní prostředí. O text písně se postaral Suvereno, vlastním jménem Lukáš Lacko, o hudební produkci pak Marek Šurin. Video pochází z dílny produkce Hillstudio. „Natáčelo se přes den i v noci v Praze ve velmi ojedinělých a vzácných podmínkách, ve zcela vylidněném centru. Je to situace, kterou člověk zažije snad jednou za život. Zbytek záběrů jsme dávali dohromady z materiálů v našich archivech i z videobank,“ popsal vznik videoklipu Suvereno.

Foto: Suvereno

Suvereno natáčel přes den i v noci v Praze ve velmi ojedinělých a vzácných podmínkách, ve zcela vylidněném centru.

Klip doplňují záběry z celého světa, které reflektují často necitlivé chování k životnímu prostředí. Klip je doplněný o záběry z celého světa, které reflektují často necitlivé chování lidstva k životnímu prostředí. Zároveň si podle autora klade otázku, „kdy už konečně otevřeme oči a začneme si uvědomovat, že tahle cesta není správná a pro budoucí generace kvůli naší lhostejnosti zanecháváme stále méně a méně přírodního bohatství, kterého bychom si měli naopak vážit“.

Pětatřicetiletý hudebník a textař Suvereno byl v minulosti členem bratislavské skupiny 2H+. Později se stal s Grimasem a Majkem Spiritem součásti projektu ESO. Své první sólové album, které nazval Král vs. Joker, vydal před deseti lety.

Reklama

Doporučované