Hlavní obsah

Hudebník v USA odklízí zbraně z ulic výměnou za trumpety

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Hudebník vymyslel způsob, jak dostat z ulic New Orleans zbraně – nabídl za ně výměnou trumpetu. První, kdo za ním přišel s pistolí, byla malá holčička.

Článek

Pokud karanténa na jaře něčemu prospěla, byla to bezpečnost lidí ve velkých amerických městech. Lidé uzavření doma rovnalo se méně násilí a kriminality obecně. Pár měsíců poté se ale vše obrátilo vzhůru nohama a města jako New York, Atlanta nebo New Orleans stála znovu před, zdá se, nikdy nekončícím problémem.

„Přineste mi vaši zbraň a já vám za ni dám trumpetu, na nic se nebudu ptát. Jen prostě přijďte,“ vyzval na Instagramu a Facebooku neworleanskou mládež trumpetista Shamarr Allen v reakci na smrt devítiletého chlapce. Na to, že se člověk v New Orleansu každé ráno probouzí do zpráv o tom, kolik lidí bylo předchozí noci zastřeleno, si musí zvyknout chtě nechtě. Když ale v polovině července policejní šéf před televizními kamerami oznamoval, co se právě stalo, bylo znát, že i on už má nesmyslných přestřelek v ulicích města dost. Devítiletý Davonte Bryan zastřelený zezadu do hlavy jen kousek od svého bydliště. Další dva postřelení teenageři na stejném místě. „Máme přece na víc, New Orleans,“ pronášel emotivně policejní šéf Ferguson.

A to, že mají mladí na víc, chtěl okamžitě vzkázat i zmíněný neworleanský muzikant. Shamarr vyrůstal ve stejné části města, kde devítiletý Afroameričan Davonte Bryan za bílého dne zemřel. Dnes Allen objíždí se svou trumpetou celý svět, ale pořád si ještě moc dobře pamatuje na to, jaké to je, potulovat se po chudých neworleanských ulicích, které jsou synonymem násilí, krádeží a drog. „Vím, že s těmi dětmi mám jiný vztah, protože jsem vyrostl stejně jako ony, vím, čím si procházejí. Nejsou to špatné děti, jenom se dostaly do špatného prostředí,“ řekl americké stanici NPR muzikant, kterého k akci popohnal i fakt, že má doma stejně starého syna, jako byl zavražděný Davonte.

Trumpetista Shamarr Allen nejprve nabídl své náhradní nástroje, které se mu povalovaly doma, a hned první výměna pistole za trumpetu jej vyvedla z míry: „První, kdo za mnou přišel, byla mladá dívka. Nikdy by mě nenapadlo, že právě ona může mít pistoli. A byla naprosto nadšená z toho, že bude moct hrát.“ Allen jí k nástroji dal i kontakt na kolegy z branže, kteří nabídli lekce zdarma. Projekt, který vznikl jako spontánní nápad, se teď posunul dál - Allen uspořádal sbírku na další trumpety, prodává trika s nápisem „Trumpeta je má zbraň“ a na Facebooku se mu ozývají s nabídkami darování nástrojů lidé třeba i z Austrálie. Za první měsíc „vyměnil“ 7 zbraní, které už teď nejsou na ulici, a to je podle něj to hlavní.

Podle dva roky starého průzkumu New England Journal of Medicine je smrt postřelením druhou nejčastější příčinou úmrtí amerických dětí. Jen letos v červenci zemřelo takto na různých místech Spojených států nejméně 7 dětí. Všechny případy jsou žalostně smutné. Roční batole zastřeleno v Brooklynu při přestřelce. Šestiletý chlapec v San Francisku zastřelen zbloudilou kulkou na narozeninové oslavě. Sedmiletá holčička zemřela, když si s kamarády hrála na zahradě domu v Chicagu. Osmiletá holčička zastřelená během jízdy autem v Atlantě v blízkosti protestů. Osmiletý kluk z Alabamy zemřel při přestřelce v nákupním centru. Všichni byli v nesprávný čas na nesprávném místě.

Snahy lokálního umělce možná působí ve světle všech těchto zpráv naivně. Jeho práci ale neworleanská policie podporuje. Ani Shamarr Allen, ani policie, která od něj odevzdané zbraně přebírá, se neptají na jejich původ. „Dárci“ zůstanou před policií anonymní, taková je dohoda. Všichni doufají v „čistější“ neworleanské ulice a smysluplnější životy mladých.

Text autorka dokončila jen pár hodin před tím, než si rutinně otevřela stránky místních novin, kde si přečetla titulek: „Dva mladíci ve věku 13 a 14 let byli postřeleni ve čtvrti Central City, oznámila neworleanská policie.“ Stalo se to okolo šesté v podvečer, když se k nim přiblížili 3 neznámí muži a vypálili. Takoví nikdy své pistole nevrátí. Takové žádné trumpety nezajímají.

Reklama

Doporučované