Hlavní obsah

Husák kvůli účasti na oslavě prominentů přišel o místo a teď i o peníze

Foto: František Vlček / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Vladislav Husák byl potrestán za účast na narozeninové oslavě.

Reklama

Kvůli účasti na oslavě narozenin v době, kdy to kvůli koronavirovým opatřením nebylo možné, už přišel Vladislav Husák na začátku roku o místo šéfa liberecké policie. Teď i o peníze.

Článek

Lednová účast policisty Vladislava Husáka na oslavě, která se konala v teplickém hotelu navzdory vládním opatřením proti covidu-19, má pro něj další dohru.

Narozeniny tehdy slavil severočeský podnikatel Petr Benda. Za účast na oslavě přišel Husák na začátku roku o místo šéfa liberecké policie.

Teď navíc přišel o část mzdy. „Mohu potvrdit, že řízení ve věcech služebního poměru ohledně jednání, majícího znaky přestupku, ze strany plukovníka Vladislava Husáka bylo ukončeno,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

„Pan plukovník byl uznán vinným a byl mu uložen kázeňský trest – srážka ze mzdy. Konkrétní výši s ohledem na fakt, že řízení je neveřejné, není možné sdělit,“ doplnila.

Husák vyjádření mluvčí prezidia potvrdil. „Byl jsem uznán vinným z přestupku,“ uvedl Husák.

Na dotaz, jaký postih dostal, reagoval slovy, že byl potrestán hlavně tím, že přišel o práci a tím také o své dřívější spolupracovníky. „Byl jsem potrestán snížením služebního příjmu, tedy finančně,“ doplnil Husák.

V současné době Husák působí na Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Ten zajišťuje školení, vzdělávání nebo vede sportovní průpravu policistů.

Případem se zabýval také teplický magistrát, který v této souvislosti prověřoval celkem 18 lidí, kterým hrozil postih až do výše 20 tisíc korun. Dva z nich podle dřívějšího šetření policie umožnili ostatním, aby se mohli oslavy v hotelu účastnit. Další pak byli podezřelí z toho, že nerespektovali jedno z vládních nařízení.

Podle nedávných informací však dostali pokutu zatím jen tři z nich. U jedenácti lidí byl případ odložen. Kdo ze známých účastníků nepovolené párty dostal pokutu a kdo z aféry vyvázl, není známo. Úřad jmenovitě o jednotlivých případech neinformoval. Správní řízení je neveřejné.

Policisté díky záběrům z kamer nebo z fotografií, které se objevily v médiích, zjistili, že na oslavě byl mimo jiné místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr, bývalý předseda Národní sportovní agentury a poslanec ANO Milan Hnilička, expremiér Jiří Paroubek, zmíněný Vladislav Husák či tehdejší šéf teplické věznice Petr Blažek.

Dále se oslavy účastnil také dnes už bývalý ředitel fotbalového klubu z Teplic Petr Hynek, tehdejší zastupitel města Teplice Michal Kasal a také Bendova rodina.

Část případu pak policie předala také Krajské hygienické stanici Ústeckého kraje, protože řada účastníků podle záběrů a fotografií nedodržela individuální proticovidová nařízení. Hygienici už za to, že během nepovolené oslavy neměli někteří účastníci nasazeny roušky, rozdala pokuty – ty maximální ve výši desíti tisíc korun.

Dostali je již dříve Milan Hnilička, Jiří Šlégr a také jeden z členů Bendovy rodiny Vlastimil Dvořák mladší. Všichni tři je už také zaplatili.

Reklama

Doporučované