Hlavní obsah

Implantát v prsu se začal rozkládat. Můžete za to sama, řekli ti, co ji léčili

Záhady Josefa Klímy: Implantát v prsu se jí začal rozkládat, nakonec doma zkolabovala. Lékaři se brání, že postupovali správně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před více než 30 lety podstoupila Jarmila Scheinkönigová plastiku prsou. Nutno dodat, že celou dobu jí Wichterleho implantáty dělaly tu nejlepší službu. Před třemi lety se ale odehrálo něco, s čím se i dnes obtížně srovnává.

Článek

„Byla jsem na tom čím dál hůř. Pochopitelně i psychicky. Ale říkala jsem si: jsem v nemocnici, oni mě léčí,“ říká Jarmila Scheinkönigová.

Vše začalo v prosinci 2017. Bylo to jen pár dní poté, co absolvovala pravidelnou mamologickou prohlídku s tím, že vše je v tomto ohledu v pořádku.

Najednou ji však začalo pravé prso pobolívat a bylo horké. Pár týdnů před Vánoci se tak Jarmila Scheinkönigová vypravila s obtížemi do Vítkovické nemocnice v Ostravě, kde lékaři stanovili začínající zánět v prsu.

Další vývoj popisuje paní Jarmila tak, že z malého červeného flíčku se udělal najednou vřídek. Následovalo chirurgické řešení v podobě zbavení se hnisu, bolest ustoupila, nastala úleva. Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě pak podstoupila ještě kontroly a převazy.

Jak se ale postupem času ukázalo, léčba se místo zlepšení naopak zkomplikovala. Zasažené místo se totiž po nějaké době otevřelo, a to, co se odehrávalo dále, popisuje paní Scheinkönigová jako noční můru: „To prso mi začalo téci. Nejdříve čirá tekutina, ale potom to už bylo jako kondenzované mléko. A já říkám: Paní doktorko, proboha, mně z toho vytéká puding. A ona mi na to odpověděla, že mi vytéká psychika a že mi doporučuje návštěvu psychiatra.“

Otevřená rána ve velikosti pětikoruny a zmenšující se prso až na třetinu své původní velikosti. Takto shrnuje paní Scheinkönigová zhoršující se stav. Navíc se prý objevila infekce, a to v podobě stafylokoka epidermidis. I nadále ale Vítkovická nemocnice postupovala v konzervativní léčbě – i přes to, že v samotných lékařských zprávách se hovoří o tom, že je vidět drobící se implantát.

V této fázi bylo pacientce doporučeno zakoupit si v lékárně dezinfekci a obvazový materiál a převazovat si hnijící ránu i doma. Ani domácí převazování, ani následné sešití rány na chirurgii nijak nepomohlo. Rána se po chvíli opět obnovila.

Vše nakonec skončilo 2. února 2018, kdy Jarmila Scheinkönigová doma zkolabovala. „Jak jsem se probrala na zemi bílá a ledová, tak jsem si nejdřív myslela, že jsem mrtvá. Pak jsem zjistila, že nejsem, a uvědomila si, že musím vzít iniciativu do svých rukou. Že se musím zachránit. Tak jsem psala 5. 2. 2018 primáři té chirurgie dopis, ať mi zachrání prso. Že už to nejde zachránit, jsem vůbec nevěděla. A až na základě tohoto dopisu mě převedli do fakultní nemocnice, kde mi vyjmuli i ten druhý implantát. Ale už bylo pozdě. To prso bylo totálně vyhnilé. Prsní tkáň z velké části zlikvidována. Ten stafylokok vás sežere jako červotoč nábytek,“ popisuje svůj konečný zdravotní stav Jarmila Scheinkönigová.

Jak se následně dočetla v navazujících zprávách, v jejím těle se objevil i stafylokok zlatý. Dnes je ráda, že vlastně přežila.

Ale pocitu, že Vítkovická nemocnice nepostupovala správně, se zbavit nedokáže. Obrátila se tedy na Ministerstvo zdravotnictví, které celou záležitost postoupilo Krajskému úřadu v Ostravě k prověření.

Na žádost redakce o rozhovor zaslala Vítkovická nemocnice pouze e-mailové vyjádření s tím, že k žádnému pochybení z jejich strany nedošlo.

„Vítkovická nemocnice jednoznačně odmítá jakékoliv pochybení při poskytování zdravotní péče. To, že lékaři nepochybili, ostatně potvrdili také dva nezávislí odborníci, kteří byli pro prošetření případu osloveni a vybráni krajským úřadem. Tito odborníci ve svém stanovisku mj. uvedli, že zdravotní problémy pacientky nebyly zapříčiněny léčbou ve Vítkovické nemocnici, a ani nezjistili žádné pochybení při jejím poskytování. Naši lékaři pro pacientku udělali maximum a informovali ji i o optimálních možnostech léčby,“ stojí v prohlášení.

Názory specialistů v oboru plastické chirurgie se ale s postupem léčby ve Vítkovické nemocnici poněkud rozcházejí. Alarmující by pro ně bylo už to, že má pacientka v těle implantáty staré přes 30 let; to byl podle nich signál k jasnému postupu. „Jakoukoliv konzervativní léčbou, obklady, výplachy nebyla šance, že se to zklidní. Nebo dokonce, že by to chirurg vyčistil a zase to sešil… To jsem si sto procent jistý, že by se ta píštěl vytvořila znovu a stejně by byla stejná situace. (…) Já bych jednoznačně indikoval odstranit implantáty co nejdříve,“ vyjadřuje svůj názor jeden z oslovených plastických chirurgů Vlastimil Víšek.

Dnes cítí Jarmila Scheinkönigová jistou nespravedlnost v tom smyslu, že za celou situaci nese vinu vlastně ona sama. A to především proto, že údajně opakovaně trvala na nevyjmutí implantátu. V žádné lékařské zprávě se ale nikde o lékaři navržené možnosti odstranění implantátu nepíše. Ani o tom, že by tuto navrhovanou možnost paní Scheinkönigová následně několikrát odmítla.

Kdo by mohl určit, zda lékaři ve svém postupu chybovali? Čím vším si během následné léčby musela Jarmila Scheinkönigová projít a co by ráda od Vítkovické nemocnice slyšela?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované