Hlavní obsah

Indická soap opera otevírá dlouholetá tabu. Šíří osvětu o domácím násilí i potratech

Indická soap opera se snaží bourat tabu.

 

Reklama

První dvě řady seriálu Já, žena, dokážu cokoliv vidělo zatím na 400 milionů diváků, v současnosti se natáčí třetí řada. Autoři strávili více než rok studování sociálních vztahů v indické společnosti.

Článek

Útok kyselinou, domácí násilí i potraty plodů ženského pohlaví. To vše se objevuje v nové indické soap opeře Já, žena, dokážu cokoliv. Její autoři chtěli širokým masám televizních diváků předložit v Indii dlouho a stále tabuizovaná témata. Rok strávili pouhým rešeršováním, cestovali po celé zemi a studovali sociální problémy, které Indii trápí.

Seriál o doktorce, která se vzdala lukrativní kariéry v Bombaji a zamířila místo toho zpět do své rodné vesnice, si Indové oblíbili. Jeho první dvě série vidělo na 400 milionů diváků.

Podle průzkumů má soap opera na indickou společnost opravdu dopad. The Guardian píše, že pouhá dvě procenta mužů považovala před zhlédnutím seriálu dětské sňatky nebo uzavření manželství v nízkém věku za problém - po zhlédnutí seriálu tento názor zastával jeden ze tří mužů.

Seriál částečně financovalo několik neziskových organizací, které se v Indii snaží o osvětu v oblasti ženských práv anebo sexuálního chování.

Reklama

Související témata:

Doporučované