Hlavní obsah

Industriální stezka provází historií firem v DEPO2015 v Plzni

Prazdroj.

Reklama

Architekturu, historicky významné podniky, osobnosti, události i současnost v území areálu DEPO2015 na levém břehu řeky Radbuzy představuje v Plzni nová industriální stezka.

Článek

„Má 11 zastavení, kde si lidé pomocí QR kódu mohou přehrát krátká videa o místě. Průvodcem je vždy historická osobnost, která s lokalitou souvisí,“ řekl Jan Štěpán, programový ředitel zóny DEPO2015, která se na vzniku stezky podílela.

V sobotu uplyne 151 let ode dne, kdy podnikatel Hugo Jelínek otevřel na levém břehu Radbuzy nový cukrovar. Začala se tak psát zajímavá a mnohdy pohnutá historie rozsáhlého areálu mezi dnešními ulicemi Cukrovarská a Presslova, řekl Štěpán. „Od cukrovaru přes infekční nemocnici, opravny a depo dopravních podniků až po současné kulturní centrum DEPO2015, Centrum robotiky a další organizace, které zde sídlí, dokazuje areál, že je po generace důležitou a živou součástí Plzně,“ uvedl. Mapku k procházce po nové stezce si mohou lidé vyzvednout v DEPO2015, které je během nouzového stavu otevřené v úterý a čtvrtek od 10:00 do 18:00 a v sobotu od 10:00 do 15:00. Dál už je potřeba jen chytrý telefon a zájemci se mohou na stezce potkat nejen s Hugo Jelínkem, ale také třeba s Františkem Křižíkem.

„Industriální stezka po areálu bývalých dopravních podniků by měla zabavit fanouška architektury, ale i rodinu s dětmi. Stejně tak se snažíme budovat i DEPO2015, kde se stírají hranice mezi žánry a každý slušný návštěvník je tu vítám,“ řekl ředitel DEPO2015 Jiří Suchánek.

Industriální turistika patří podle ředitelky městské organizace Plzeň - TURISMUS Zuzany Koubíkové k důležitým rozvojovým aktivitám turistického ruchu Plzně i celého kraje. „Rozšiřování a odhalování tohoto potenciálu nám dává další možnosti vytvoření nových turistických atraktivit, které jsou svojí rozmanitostí i koncentrací v České republice jedinečné a mají potenciál oslovit turisty z celého Česka i z blízkého zahraničí, zejména z Bavorska,“ řekla.

Plzeň prodělala v druhé polovině 19. století bouřlivý rozvoj. Průmyslová revoluce přinesla velký rozmach a vznikly desítky firem. V poslední třetině 19. století se počet obyvatel města téměř ztrojnásobil ze 30 634 obyvatel v roce 1869 na 90 358 v roce 1900.

Reklama

Doporučované