Hlavní obsah

Infekční oddělení plní covid. Ředitel mluví o drastickém omezení provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Infekční oddělení mají některé nemocnice naplněná.

Reklama

Počty lidí, kteří musejí být s covidem hospitalizováni, překročily čísla, která byla zaznamenána na jaře. V nemocnicích nyní leží 480 pacientů, na jaře byl rekord 422. Někde tak omezují příjem běžných pacientů.

Článek

Tuzemské nemocnice začínají na některá svá klíčová oddělení přijímat jen pacienty s nákazou nového typu koronaviru.

První, kdo tento týden takovou zprávu oznámil, bylo zdravotnické zařízení v Uherském Hradišti. Podle informací, které zjistily Seznam Zprávy, se k němu ale přidávají i další.

Důvodem je výrazný nárůst pacientů s onemocněním covid-19.

Pohled do statistik totiž říká, že počty lidí, kteří musejí být s covidem hospitalizováni, se nezadržitelně přibližují číslům, která byla zaznamenána na jaře, kdy epidemie poprvé ochromila republiku. Podobný vývoj mají mimochodem i čísla pacientů, kteří jsou ve vážném stavu a vyžadují mimořádnou péči.

Třeba plzeňská fakultní nemocnice má už podle mluvčí Gabriely Levorové naplněnou kapacitu infekční kliniky. Bude tak v pátek a v pondělí navyšovat o padesát počet lůžek pouze pro pacienty s onemocněním novým typem koronaviru.

V Pardubickém kraji už přešli do režimu, kdy se na infekčním oddělení věnují výhradně pacientům s onemocněním covid-19.

„To znamená, že přijímáme už jen pacienty s prokázaným onemocněním covid-19, nebo pacienty s podezřením na onemocnění,“ uvedla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Další pacienti, kteří běžně na infekčním oddělení jsou, si pak podle ní v tuto chvíli převzala ostatní oddělení nemocnice v Pardubicích.

V pátek pak rozhodla ústecká nemocnice, že rozšíří lůžka pro pacienty s koronavirem v prostorách anesteziologické kliniky.

„Krajská zdravotní vyčlenila celou jednu stanici infekčního oddělení se třiceti lůžky výhradně pro pacienty s covid-19, stejně jako na jaře. Na infekčním oddělení ústecké nemocnice je nyní hospitalizováno dvacet osm pacientů, sedm z nich je na jednotce intenzivní péče. Z těchto sedmi je pět pacientů napojeno na umělou plicní ventilaci,“ uvedl zástupce generálního ředitele Krajské zdravotní Aleš Chodacki.

V jihlavské nemocnici mají kapacitu stávající covid zóny naplněnou ze zhruba sedmdesáti procent. Podle ředitele Lukáše Veleva ji můžou rozšířit o dalších zhruba dvacet lůžek.

„Budu rád špatným prorokem, ale myslím, že míříme k drastickému omezení provozů. Jako na jaře. Pokud to půjde, budeme se jistě snažit postarat o neodkladné stavy v tom nejširším slova smyslu,“ prohlásil.

„Vláda nás svým populistickým přístupem k rozvolnění opatření v kombinaci s neodpovědností občanů dostala do docela svízelné pozice,“ dodal Velev.

V Moravskoslezském kraji, jak uvedl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO), mají tři nemocnice s infekčními odděleními. Ty jsou naplněny zhruba ze šedesáti procent. Pokud se zaplní, mohou v dalších zdravotnických zařízeních podle něho dočasně vytvořit oddělení pro pacienty s koronavirem.

„Nakoupili jsme dvacet přístrojů pro podporu dýchání a kyslíkové lahve pro případ, že pacienti budou umístěni do prostor bez centrálního rozvodu,“ doplnil Gebauer.

A třeba v Českých Budějovicích je infekční oddělení vytíženo zhruba z poloviny. „Ze všech tam hospitalizovaných pacientů představují nemocní s covidem-19 opět přibližně polovinu,“ uvedla mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Reklama

Doporučované