Hlavní obsah

Už nejde jen o mladé a školáky, virus posiluje i u starších ročníků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Data hovoří jasně. Z prázdninových dětských akcí a radovánek dvacátníků se virus přesouvá zpátky mezi starší produktivní ročníky. Senioři jsou na tom zatím nejlépe.

Článek

V boji proti novému koronaviru je to klíčová otázka: jak nákaza prostupuje do rizikovějších skupin?

Kromě lidí s chronickými nemocemi jde hlavně o starší ročníky. Kdyby se covid-19 omezil jen na děti a mladé zdravé lidi, svět by ho asi nemusel zdaleka tolik řešit. Virus se ale šíří napříč generacemi.

Platí pravidlo - čím starší je nakažený, tím větší riziko zdravotních komplikací mu hrozí. Proto se vlády a odborníci na celém světě snaží před infekcí ochránit seniory.

V Česku se po první jarní vlně tento cíl celkem dařil. Starší lidé zůstali i po odvolání povinného nošení roušek a dalších opatření vesměs ostražití a chránili se. Na rozdíl od mladších dospělých, kteří se během léta bavili, jako by se nic nedělo. To se zákonitě projevilo na statistikách.

Začátek školního roku přinesl další výkyv směrem k ještě mladším, otevření tříd se projevilo skokovým nárůstem pozitivních mezi dětmi.

Z dat na přiložených grafech je však také patrné, že se virus znovu „vrátil“ i do dalších věkových kategorií. Počty pozitivně testovaných se během uplynulých několika týdnů znásobily prakticky ve všech skupinách.

Tento graf ukazuje denní přírůstky pozitivně testovaných v Česku v jednotlivých věkových skupinách od začátku epidemie. Čím výraznější je barva, tím více bylo v příslušnou dobu nakažených (z technických důvodů nejsou věkové kategorie seřazeny postupně za sebou).

Je patrné, že v prvním nárazovém období v březnu a dubnu koronavirus zasáhl hlavně lidi ve středním věku, pak šíření nákazy rovnoměrně ustupovalo.

Nápadný přírůstek z konce června, obzvlášť ve skupinách od 35 do 54 let, souvisí s odhalením velkého ohniska nákazy v uhelných dolech společnosti OKD na Ostravsku. V neděli 28. června laboratoře vykázaly dosud nejvyšší procento nakažených z provedených testů, více než 16 procent.

V červenci a v srpnu se zvýrazňují barvy u mladších ročníků, zjevně se tak projevily důsledky skupinových letních akcí, na nichž se virus snadno přenášel. Připomeňme dnes již pověstný večírek v pražském zábavním klubu Techtle Mechtle, odkud návštěvníci roznesli nákazu do ostatních míst v republice. Od přelomu srpna a září už ale výrazně přibývají odhalené pozitivní testy i mezi ostatními skupinami.

Jak se v posledních čtyřech měsících vyvíjelo zastoupení jednotlivých věkových skupin, je dobře vidět na srovnání jejich podílů v procentech. Na jaře byli nejsilněji zastoupeni čtyřicátníci a padesátníci. Ve druhé polovině června měla pomyslný vrchol celá produktivní část obyvatel s pozitivním testem na covid-19. Během prázdninových měsíců je zřetelný přírůstek dětí a studentů, poté dvacátníků a třicátníků. Do poloviny září znovu stoupal podíl školou povinných. Zároveň je patrný mírný nárůst i ve skupině 45 až 54 let.

Podíl jednotlivých věkových skupin se postupem měsíců navzájem více narovnal s tím, jak posílily mladší ročníky. Ještě v červnu byla nejvíce zastoupená kategorie 45 až 54 let, mezi pozitivně testovanými zabírala skoro 30 procent. Pak do srpna ale ustoupila až na čtvrtou pozici. Náskok dvacátníků a třicátníků se nicméně snížil, znovu posilují děti, ale i starší produktivní ročníky.

Kromě rozložení podle věku je důležitá i rychlost, jakou se koronavirus šíří. Na prvním grafu je vidět, jak se začínajícími prázdninami vyskočily nové případy u dětí a ještě mnohem více mezi -náctiletými a mladšími dvacátníky. Starší dvacátníci a třicátníci převzali pomyslnou štafetu během července a srpna.

Při prokliknutí na druhý graf, který neukazuje procenta, ale absolutní počty pozitivních testů, se projeví, jak rozšíření covidu-19 rychle nabíralo na síle i ve starších věkových kategoriích. Důležité je, že mezi zranitelnými staršími seniory bylo tempo šíření infekce mírnější.

Reklama

Související témata:

Doporučované