Hlavní obsah

Inflace by mohla klesnout nejdříve za půl roku, odhaduje Holub z ČNB

Česká národní banka (ilustrační obrázek).

Reklama

Česká republika se nachází ve stavu, kdy inflace každým měsícem překračuje očekávání ekonomů, a pravděpodobně tomu tak bude i nadále. Změnu lze čekat až ve druhé polovině roku 2022.

Článek

Jedním z klíčových aktuálních témat je bezesporu inflace. Ta v České republice nadále stoupá a podobný vývoj lze očekávat i v příštích měsících. Současná doba je tak podle bankéřů, kteří se zúčastnili konference Mastercard banka roku 2021 v prostorách České národní banky, velkou výzvou.

Podle Jana Juchelky, generálního ředitele Komerční banky, je inflace tématem takzvané krátkodobé ekonomické nerovnováhy, stejně jako takřka neexistující nezaměstnanost, která je na velmi nízké úrovni. Tomáš Holub, člen bankovní rady České národní banky, uvedl, že primárním cílem centrální banky bude i nadále cenová stabilita. Očekává, že inflaci se podaří stlačit až kolem druhého čtvrtletí příštího roku.

Bankovní sektor je v dobré kondici

Bankovní sektor je podle diskutujících bankéřů komerčních bank i podle Holuba aktuálně ve zdravé kondici a koronavirovou pandemii zatím přečkal „bez ztráty kytičky“.

„Máme zdravý a konkurenceschopný bankovní sektor. Bankovnímu sektoru se daří nebo nedaří tak, jako se daří nebo nedaří celkově tuzemské ekonomice,“ uvedl Holub. A o český bankovní trh se nebojí ani v případě dalšího lockdownu.

Přehřátý trh s nemovitostmi

Současný makroekonomický vývoj, tedy vysoká inflace, je podle člena ČNB mimo jiné dán přehřátým trhem práce. A to už před pandemií koronaviru. „Mysleli jsme, že tento stav bude dočasný, ale mýlili jsme se,“ uvedl v diskusi Holub.

Holub dále řekl, že Česká republika má také dlouhodobě přehřátý trh s nemovitostmi, čemuž pomohl zároveň silný hypoteční boom, který napomáhá růstu cen nemovitostí. To je ovšem podle něj dočasný stav.

Reklama

Doporučované