Hlavní obsah

Inteligentní toalety v Ostravě lidem dobijí telefon a samy si zavolají úklidovou četu

První inteligentní toaleta v ostravském obvodu Jih bude umístěna u nákupního střediska Kotva.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih, kde žije 105 tisíc obyvatel, rozjíždí nový projekt. Ve svých ulicích bude testovat smart toalety, které jsou nabíjené solárními panely, samy si pomocí SIM karty zavolají na údržbu o doplnění vody a lidé za jejich použití zaplatí bezdotykovou kartou.

Článek

„Inteligentní záchody jsou unikátní tím, že je nabíjí solární panely. Bude možné si v nich nabít mobil jak vevnitř, tak zvenčí a na základě SIM karty, která bude uvnitř umístěna, budou provozovatelé toalet upozorněni, že je třeba doplnit vodu na mytí a provést vyčištění. I doba pobytu se hlídá, takže nehrozí zneužívání k jiným účelům,” uvádí starosta městské části Ostrava-Jih Martin Bednář.

„Přístup je zpoplatněn částkou deset korun prostřednictvím SMS zprávy nebo od podzimu bezkontaktní platební kartou,“ řekla mluvčí radnice Gabriela Gödelová.

První chytrý veřejný záchod byl zprovozněn ve Staré Bělé. Doposud se jím nemohla pochlubit žádná jiná ostravská městská část. V Ostravě-Jih však chtějí vybudovat speciální dvojitou verzi toalet, aby je mohli využívat také rodiče s malými dětmi.

První inteligentní toaleta v ostravském obvodu Jih bude umístěna u nákupního střediska Kotva a pro veřejnost by měla být zpřístupněna během června.

O umístění dalších toalet rozhodnou lidé prostřednictvím veřejné ankety na Facebooku. Na e-mail wc@ovajih.cz mohou lidé zasílat své návrhy vhodných lokalit. Od výsledku se pak bude dále odvíjet množství toalet a jejich design.

Pořizovací cena toalet je 200 tisíc korun a hrazena bude městským obvodem.

Reklama

Doporučované