Hlavní obsah

Internet zdarma v každé vesnici. EU schválila plán, který to má do tří let splnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Evropská unie rozhodla o bezplatném wifi připojení.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Wifi připojení by se v tisících míst mělo objevit do konce roku 2020.

Článek

Nejvyšší orgány Evropské unie se dohodly na bezplatném přístupu k internetu v tisících městech a obcích po celé Evropě. Do roku 2020 by tak měly být parky, knihovny a další veřejné prostory vybaveny wifi připojením zdarma. Hotspoty budou financovány z prostředků Evropské unie.

Systém WiFi4EU by se vztahoval na všechny členské státy. Zejména pak na místa, kde je připojení k internetu omezené. Podle Evropské komise bude unie přijímat pouze návrhy instalací tam, „kde se nebudou soukromá nebo veřejná připojení duplikovat." Vyloučena tedy budou ta místa, kde už přístup k internetu existuje.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker poprvé oznámil plány pro WiFi4EU v roce 2016 a řekl, že cílem je „vybavit do roku 2020 každou evropskou vesnici a každé město bezplatným bezdrátovým připojením k internetu v okolí hlavních center veřejného života."

Podle dohody bude EU v příštích dvou letech financovat projekt přibližně 120 miliony eur, tedy asi 3 miliardami korun. Přesné podrobnosti o rozpočtu ale nejsou ještě dokončeny. Provoz by se měl zahájit na konci roku 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované