Hlavní obsah

Investoři do zemědělství upřednostňují klima. Žádají o to i Brusel

Foto: Getty Images

Investoři chtějí, aby Evropská komise posunula reformy v zemědělství ještě dál.

Reklama

Zemědělství vytvoří 10 procent emisí v Evropské unii. Investoři po Evropské komisi požadují, aby brala větší ohled na klima. Chtějí snížit podporu produkce červeného masa, ale i zlepšit financování ekologického zemědělství.

Článek

Investoři vyzývají Evropu, aby při tvorbě reforem v zemědělství upřednostňovala klimatické otázky. Zemědělství totiž představuje přibližně deset procent všech emisí vyprodukovaných v Evropské unii.

Podle investiční skupiny s kapitálem ve výši dvou bilionů dolarů by měla Evropská komise být ambicióznější, co se týče změn klimatu a ochrany biologické rozmanitosti.

Právě kvůli reformám v zemědělství v pondělí zasedají ministři zemědělství ze zemí EU. Agentura Reuters uvedla, že investoři po nich požadují, aby navrhované reformy zemědělské politiky posunuli ještě dál. Byly by pak v souladu s cílem EU dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů do roku 2050.

Skupina Legal & General Investment Management vydala čtyři doporučení, včetně snížení podpory komodit, jako je třeba červené maso a mléčné výrobky, jejichž produkce má na svědomí vysoké vylučování emisí.

„Jako dlouhodobí investoři a správci aktiv našich klientů spolupracujeme s podniky napříč potravinářským a zemědělským sektorem, abychom jim pomohli s přechodem na ekonomiku s čistými emisemi,“ uvedl Alexander Burr, vedoucí odpovědného investování ve společnosti Legal & General Investment Management.

Finanční podpora by podle skupiny měla být spojená s náklady na úsilí o ochranu životního prostředí. Zároveň by měly být přepracovány pobídky, které by tak místo zvyšující se produkce na úkor klimatu kladly důraz hlavně na udržitelné zemědělství.

Zemědělci by také měli mít nárok na dotace z příslušných fondů EU. Finanční prostředky by jim pomohly přejít na ekologičtější způsob zemědělství, kterým by neprodukovali tolik emisí.

„Abychom však skutečně zapříčinili změnu, usilujeme o důraznější kroky ze strany politiků,“ řekl Burr.

Zástupce Evropské komise podle Reuters uvedl, že je odhodlán vyjednávat o zemědělské politice, která podpoří ekologické cíle EU. „Komise podporuje novou společnou zemědělskou politiku, která zahrnuje silné ambice v oblasti životního prostředí a klimatu,“ uvedl.

Skupina investorů zahrnuje také Aviva Investors, Robeco a skupinu investorů zaměřenou na potravinářský sektor FAIRR Initiative. FAIRR, která spravuje kapitál v hodnotě 30 bilionů dolarů, uvedla, že bude diskutovat ohledně svého dalšího angažování v této záležitosti.

Reklama

Doporučované