Hlavní obsah

Iráčané a Kurdové vězní 1 500 dětí kvůli vazbám na IS, k přiznání je nutí mučením, tvrdí Human Rights Watch

Iráčané a Kurdové údajně zadržují na 1 500 dětí IS.Video: Reuters

 

Reklama

Na 1 500 dětí je podle zprávy lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) od konce minulého roku drženo v Iráku a v kurdských oblastech. A to kvůli údajným vazbám na Islámský stát. Na zprávu upozornil zpravodajský server BBC.

Článek

Podle zprávy lidskoprávní organizace HRW jsou podezřelé děti zatýkány a mučením donucovány k přiznání. Organizace naléhá na irácké a kurdské úřady, aby upustily od svých protiteroristických zákonů, propustily zadržené a nedopouštěly se porušování mezinárodních práv.

Irácké ani kurské úřady zatím na novou výzvu nereagovaly. Už dříve ale odmítly nařčení, že by děti mučily za účelem jejich přiznání k vazbám na Islámský stát.

Zpráva dále uvádí, že nejméně 185 dětí ze zahraničí bylo obviněno z terorismu a odsouzeno k trestu odnětí svobody. Přitom celý proces podle organizace probíhá podezřele rychle a nespravedlivě. „Tento zobecňující a represivní přístup není spravedlivý a mnohé z těch dětí si ponesou celoživotní negativní důsledky,” říká Jo Beckerová, ředitelka pro právní ochranu dětí HRW.

Zpráva obsahuje i několik svědectví zadržených dětí. Většina respondentů uvedla, že se k Islámskému státu přidala z ekonomických důvodů kvůli tlaku rodiny nebo s touhou získat sociální status. Nyní se obávají návratu domů kvůli možné pomstě.

Lidskoprávní skupina zdůrazňuje, že se podle mezinárodního práva přistupuje k dětem působícím u ozbrojených skupin jako k obětem, které by měly být rehabilitovány a znovu začleněny do společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované