Hlavní obsah

Írán brzdí vyšetřování sestřelení ukrajinského letadla, zní z Kyjeva

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ukrajina obviňuje íránské úřady z otálení s vyšetřováním lednového sestřelení letadla ukrajinských aerolinek. Informovala o tom ukrajinská média s odvoláním na místní úřady.

Článek

Nesdílí informace a nereaguje na výzvy ke spolupráci. Podle ukrajinských úřadů íránská vláda záměrně zdržuje vyšetřování sestřelení ukrajinského letadla nad Teheránem. Ukrajina neobdržela od Íránu žádné doklady o okolnostech katastrofy, které slíbila íránská strana během posledního kola jednání v Teheránu, jež proběhlo v polovině října. Uvedl to náměstek ministra zahraničí Ukrajiny Jevhen Jenin, píše agentura Interfax.

Sestřelení ukrajinského letadla nad Teheránem

Na palubě bylo celkem 176 lidí, 167 pasažérů a 9 členů posádky. Katastrofu nikdo nepřežil. Podle prohlášení ukrajinského ministerstva zahraničí při pádu zemřelo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánci, 3 Němci a 3 Britové. Teherán nejdřív sestřelení letadla odmítal, později ale přiznal, že stroj omylem sestřelily Íránské revoluční gardy.

„Během posledního kola jednání o zvýšení transparentnosti vyšetřovacího procesu jsme hovořili celkem dobře, neobdrželi jsme ale ani jeden slíbený dokument,“ uvedl Jenin. Ten také zdůraznil, že Ukrajina nevymění pravdu o sestřelení letadla za kompenzace rodinám obětí.

„Neříkají ne, ale jejich ano nic nedává”

Obě strany se také nemohou domluvit na tom, jaký trest čeká viníky havárie. Již dříve Írán zamítl požadavek Kyjeva, aby osoby, které za neštěstí nesou odpovědnost, byly potrestány doživotním odnětím svobody. Ukrajina kvalifikovala havárii jako obzvlášť závažný zločin, íránská strana však tuto právní kvalifikaci odmítá a zkoumá sestřelení letadla jako neúmyslnou vraždu s maximálním trestem tři roky, uvedl náměstek generálního prokurátora Hjunduz Mamedov. Podle jeho slov „maximální trest, tedy doživotní vězení, vyplacení odškodnění obětem a letecké společnosti za zničené letadlo jsou pro Írán nepřijatelnými požadavky“. Íránské úřady však podle jeho slov nedělají nic, aby poskytly Kyjevu podrobnosti a fakta pro jinou klasifikaci trestného činu. „Neříkají ne, ale jejich ano nic nedává,“ prohlásil Mamedov.

Írán podle něj nereagoval ani na požadavek společného vyšetřování a žádost o povolení kontaktovat přímo íránské armádní prokurátory. Zdůraznil také, že před novým kolem jednání, které je plánováno na prosinec, by rád viděl ve vyšetřování posun. Pokud požadavky ukrajinských úřadů budou ignorovány i nadále, Ukrajina půjde „opačným směrem“, řekl Mamedov. Nespecifikoval ale jakým.

Jednání pokračují, kompenzace nejsou

Během říjnových jednání v Kyjevě íránská strana prohlásila, že je připravena poskytnout stejnou částku odškodnění příbuzným všech obětí sestřeleného letadla, a to bez ohledu na jejich občanství. „Vítáme rozhodnutí Íránu převzít plnou odpovědnost za sestřelení ukrajinského letadla a jeho připravenost poskytnout stejnou částku odškodnění příbuzným všech obětí,“ uvedl v polovině října Jenin.

Odmítnutí Íránu spolupracovat s ukrajinskými řády a zpomalení vyšetřování ale může situaci zkomplikovat, naznačil náměstek ministra. Podle jeho slov výše náhrady bude záviset na tom, do jaké míry íránská strana ochotně spolupracuje se svými ukrajinskými kolegy na objasnění všech okolností tragédie. Zároveň uvedl, že „pokrok v procesu vyjednávání přispěje k normalizaci spolupráce s Íránem ve všech oblastech“. Ukrajina podle jeho slov také očekává, že se Íránu podaří vyvinout mechanismy, které ochrání před opakováním podobných incidentů.

Reklama

Doporučované