Hlavní obsah

Írán: Požár v jaderném provozu v Natanzu způsobil velké škody

Foto: Profimedia.cz

V sobotu vypukl požár v jaderné elektrárně v jihozápadním Íránu. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V jaderné elektrárně v jihozápadním Íránu včera vypukl požár. Jde o další z podobných incidentů v íránských jaderných provozech v řadě – tento týden už hořelo v továrně, kde Íránci obohacují uran.

Článek

Ve čtvrtek požár poškodil jeden objekt v areálu továrny v Natanzu, kde Íránci obohacují uran. Podle íránských médií tamní jaderný činitel uvedl, že požár způsobil rozsáhlé škody, jež by mohly zpomalit vývoj pokročilých odstředivek na obohacování uranu. Velitel námořnictva íránských revolučních gard Alírezá Tangsírí mezitím podle agentury Reuters prohlásil, že Írán má podzemní „raketová města“ na moři i pevnině podél pobřeží Perského zálivu a Ománského zálivu, které by mohly být „noční můrou“ pro nepřátele Íránu.

Íránská nejvyšší bezpečnostní rada V pátek uvedla, že příčinu požáru zná, ale podrobnosti oznámí později. Někteří íránští představitelé poznamenali, že za požárem mohl stát kybernetický útok a jeden varoval, že Teherán proti zemím, které budou takové útoky páchat, podnikne odvetná opatření. Mluvčí státní energetické společnosti TAVANIR Mostafá Radžabí Mašhadí k událostem v Natanzu řekl, že mohlo jít o sabotáž.

„Incident by mohl zpomalit vývoj a produkci pokročilých odstředivek ve střednědobém horizontu… Írán nahradí poškozenou halu větší budovou, která bude mít pokročilejší vybavení,“ uvedl podle íránské agentury IRNA mluvčí íránské organizace pro jadernou energii Behrúz Kamálvandí. „Incident způsobil výrazné škody, ale nikdo nezemřel,“ doplnil.

Icident je další podobný v řadě. V horách v blízkosti Teheránu 26. června zaznamenali ještě ne zcela vysvětlený výbuch. Podle analytiků jsou v oblasti tunely a Írán tam vyrábí rakety. Následky exploze v asi 20kilometrové vzdálenosti od Teheránu potvrdily satelitní snímky. Jiná exploze způsobená únikem plynu na klinice v severním Teheránu 30. června připravila o život 19 lidí.

Natanz je vzdálený asi 250 kilometrů od Teheránu a provoz patří k těm, jež pravidelně monitoruje Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Ta v pátek uvedla, že v místě požáru se nenacházel jaderný materiál a že tam v tu dobu neměla inspektory.

Podzemní zařízení v Natanzu je nadále klíčovou součástí íránského programu na obohacování uranu. Írán nicméně odmítá, že by usiloval o vývoj jaderných zbraní a tvrdí, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům.

Írán svůj jaderný program omezil výměnou za zrušení většiny mezinárodních sankcí na základě dohody se světovými mocnostmi v roce 2015. Poté, co Spojené státy od dohody před dvěma lety odstoupily a zavedly proti Íránu nové sankce, začala islámská republika části úmluvy vypovídat. Dohoda umožňuje Íránu obohacovat uran Natanzu pouze se zhruba 5000 odstředivkami IR-1 první generace, ale Írán nainstaloval nové kaskády pokročilých odstředivek, uvedl Reuters.

Reklama

Doporučované