Hlavní obsah

Komando na člunech a z vrtulníku. Íránci zveřejnili video ze zadržení britského tankeru

Bez komentáře: Írán zveřejnil záběry ze zadržení britského tankeru Stena Impero.Video: Twitter.com/englishfars

 

Reklama

aktualizováno •

Spojené království varovalo před eskalací napětí v Perském zálivu. Ministr zahraničí Jeremy Hunt v reakci na páteční zadržení britského tankeru v Hormuzském průlivu vzkázal Íránu, že jeho země bude rázná. Íránská agentura FARS v sobotu odpoledne zveřejnila video ze zásahu revolučních gard při obsazení tankeru.

Článek

Na záběrech je vidět několik rychlých motorových člunů a vrtulník s ozbrojenými muži v uniformách a kuklách. Ti se spouštějí na lanech na palubu britského tankeru.

V sobotu dopoledne na zadržení tankeru ostře reagoval britský ministr zahraničí. V prohlášení na Twitteru uvedl, že Írán si nejspíše „zvolil nebezpečnou cestu nezákonného a destabilizačního chování“.

Bez bližších podrobností také oznámil, že reakce Británie na páteční incident bude rozhodná. Po jednání bezpečnostního výboru mluvčí britské vlády uvedl, že doporučuje všem britským lodím, aby se až do odvolání vyhýbaly Hormuzskému průlivu a přilehlým vodám.

Hunt podle agentury DPA před pátečním jednáním výboru pro krizové situace COBRA řekl, že situaci probíral s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Později se telefonicky spojil i se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem.

„Právě jsem hovořil… se Zarífem a vyjádřil jsem mimořádné zklamání nad tím, že mě minulou sobotu ujišťoval, že chtějí situaci uklidnit, a přitom se chovají naprosto opačně,“ napsal Hunt na Twitteru. „Jestliže to chce vyřešit, musí dojít na činy, nikoli slova. Britská lodní doprava musí být a bude chráněna,“ dodal.

Zaríf podle íránských médií během telefonátu Huntovi řekl, že zadržení lodi musí být vyřešeno právní cestou, protože plavidlo porušilo předpisy týkající se námořní dopravy.

Vojenské řešení ne

Spouštěčem incidentu byla podle Hunta událost ze začátku července, kdy britské námořnictvo u Gibraltaru zadrželo íránské plavidlo. Učinilo tak kvůli podezření, že loď veze ropu do Sýrie, což úřady vyhodnotily jako porušení sankcí Evropské unie proti syrskému režimu. V pátek nejvyšší soud Gibraltaru rozhodl, že íránský tanker může být zadržován ještě 30 dní, respektive do 15. srpna.

Írán k pátečnímu incidentu uvedl, že zadržel tanker plující pod britskou vlajkou, protože porušil mezinárodní předpisy v průlivu a ignoroval několik varování. Podle Teheránu plavidlo mělo před zadržením nehodu s rybářskou lodí a nechtělo jí pomoci.

Hunt podle televize Sky News varoval před důsledky, pokud Írán loď nepropustí. Dodal však, že neuvažuje o vojenském řešení.

Podpora Německa a Francie

Ministerstva zahraničí Německa a Francie shodně odsoudila páteční krok Íránských revolučních gard, které v Hormuzském průlivu zadržely britský tanker s 23člennou posádkou. Krok Teheránu podle Paříže a Berlína podkopává snahy o snížení napětí, uvedla agentura Reuters. Hormuzský průliv je důležitou námořní cestou pro přepravu ropy z Perského zálivu na světové trhy.

„Vyzýváme Írán, aby loď i její posádku okamžitě propustil,“ sdělil mluvčí německého ministerstva. Další vyhrocení napětí v oblasti Perského zálivu by podle něj bylo „velice nebezpečné a podkopalo by snahy nalézt cestu ze současné krize“. Francouzská diplomacie uvedla, že zadržení britského tankeru dává důvod k velkým obavám. Krok Íránských revolučních gard podle Paříže poškozuje snahy o deeskalaci situace.

Íránská agentura ISNA s odvoláním na úřady informovala, že britský tanker nepřevážel žádný náklad. Členové posádky podle ní mohou být předvoláni k výslechu. „Pokud to bude nezbytné a vyžádají si to soudní orgány, posádka může být předvolána k technickému a odbornému výslechu,“ uvedl šéf íránských přístavů a námořní plavby v provincii Hormozgán Alláhmorád Afifipúr.

Druhý tanker propuštěn

Íránská agentura Fars uvedla, že všech 23 členů posádky britského tankeru je teď v přístavu Bandar-Abbás, kde muselo plavidlo zastavit. Z 23členné posádky tankeru není nikdo z Británie, jde hlavně o občany Indie, dále Ruska, Filipín a Lotyšska či Litvy. Členové posádky nyní mohou být předvoláni k výslechu.

Írán v pátek zadržel v Hormuzském průlivu dva ropné tankery, jeden z nich plul pod britskou vlajkou a druhý pod vlajkou Libérie. Britská rejdařská společnost NorbulkShipping i polooficiální agentura Fars později informovaly, že druhý z tankerů byl propuštěn.

V Hormuzském průlivu v posledních týdnech roste napětí kvůli vztahům USA a Íránu zostřeným kvůli íránskému jadernému programu a americkým protiíránským sankcím. Situaci zhoršilo nedávné vyslání amerických posil a bojových letadel do Perského zálivu, několik incidentů se zapálenými tankery, z nichž USA obvinily Írán, a sestřelení amerického dronu Teheránem minulý měsíc. Írán tvrdí, že dron byl nad jeho územím.

Reklama

Doporučované