Hlavní obsah

Írán utrácí peníze za narušení míru, Tillerson zemi přirovnal ke KLDR

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson vidí v Íránu jadernou hrozbu. USA zřejmě svůj politický přístup k Íránu změní.

 

Reklama

Írán může být pro svět stejně nebezpečný jako Severní Korea, řekl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Kvůli jadernému programu chce Washington přehodnotit svou politiku vůči Teheránu.

Článek

Mezinárodní dohoda šesti mocností měla zastavit íránský jaderný program. S Íránem ji v roce 2015 uzavřely Spojené státy, Rusko, Německo, Francie, Čína a Velká Británie. Dohoda ale svou funkci podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona neplní.

„Írán je úzce spjat se světovým terorismem. Ať už jde o pokusy o atentát, zbraně hromadného ničení, nebo nasazení destabilizačních milic, Írán utrácí peníze za narušení míru,” prohlásil šéf americké diplomacie.

„Dosažení cíle Íránu stát se jadernou mocností dohoda jen oddaluje," řekl Tillerson ve Washingtonu. Zda se chystá administrativa prezidenta Donalda Trumpa dohodu o íránském jaderném programu vypovědět, ale neuvedl.

Tillerson přirovnal Írán ke KLDR

Podle šéfa americké diplomacie by ničím neomezený Írán mohl představovat nebezpečí pro svět stejně jako Severní Korea. „Ohledně našich vztahů s KLDR zvažujeme všechny možnosti,” komentoval situaci Tillerson. „Hledáme způsob, jak vyvinout tlak na tamní režim, zároveň bychom ale chtěli navázat spojení, jež se ponese v jiném duchu než doposud.”

Dohoda o jaderném programu Íránu se podle Tillersona nezabývala řadou dalších hrozeb, které Teherán představuje pro světovou bezpečnost. V současnosti americká vláda přehodnocuje svou politiku vůči Íránu.

Reklama

Doporučované