Hlavní obsah

Irský atlet zaběhl nejrychlejší míli na severním pólu. Při pětiminutovém běhu mu omrzly uši

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Irský běžec Paul Robinson se stal rekordmanem v běhu na jednu míli na obou světových pólech. Ke svému výkonu z Antarktidy přidal letos v dubnu také nejrychlejší čas na nejsevernějším místě planety.

Článek

Délka tratě byla přeměřena speciální technikou. Počasí se zdálo být ideální, modrá obloha bez mráčku a zcela bezvětrné počasí. Robinsonovi tak stála v cestě především extrémní teplota 33 stupňů pod nulou.

Paul Robinson utrpěl během závodu, který popsal jako nejdelší míli svého života, lehké omrzliny ucha. Čas 4:50,95 spolu s ještě o něco rychlejším výkonem z jižního pólu z listopadu 2017 učinil ze šestadvacetiletého Robinsona nejrychlejšího muže na obou pólech.

Extrémní běžec Paul Robinson není v této disciplíně žádným nováčkem, v roce 2014 například zaběhl skvělý čas 3:51,10 na trati dlouhé 1609 metrů během závodu Fifth Avenue Mile v New Yorku.

Robinson se nyní snaží kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu v roce 2020, kde se dají očekávat vysoká teplota a vlhkost vzduchu.

„Nevím, kde jsou limity.” Český extrémní běžec zkoumá hranice fyzických možností.Video: Tomáš Vzorek

Světový rekord v běhu na jednu míli drží Maročan Hicham el Guerrouj, který svůj skvělý čas 3:43,13 zaběhl v relativně vlídném podnebí italského Říma v roce 1991.

Reklama

Související témata:

Doporučované