Hlavní obsah

Itálii zaskočil prudký pokles teplot a velké kroupy

Itálii zasáhly záplavy a prudký pokles teplot.Video: AP

 

Reklama

Na celém Apeninském poloostrově se vyskytují silné deště s občasnými záplavami. Teploty klesly prudce dolů. V jižní části Itálie je dokonce vyhlášen třetí nejvyšší stupeň varování.

Článek

V Itálii se prudce ochladilo, nad celým Apeninským poloostrovem a Sicílií fouká studený vítr. Sever i jih země – mimo jiné Milán, Řím a Katánii – zasáhly v sobotu a v neděli prudké deště, které někde způsobily záplavy. Teploty klesly na osm až deset stupňů Celsia. Dnes meteorologové hlásí déšť zejména v jižní části italské „boty“, kde je vyhlášeno oranžové, tedy třetí nejvyšší, varování.

Nedělní přívalový déšť způsobil záplavy na několika místech Říma, některé z východních částí italské metropole pokryla vrstva krup. V zatopených ulicích voda sahala do výšky až přes půl metru, řada lidí uvázla v autech a museli je zachraňovat hasiči. Celkem zasahovali na 90 místech, informují italská média.

Na mnohých místech jižní Itálie, například v Neapoli či Pescaře, jsou dnes kvůli nedělnímu varování zavřené školy.

Ve východosicilském přístavu Katánie déšť udeřil už v noci na neděli. Vydatně pršelo i později během dne, takže musely být přesměrovány některé lety. Řada ulic byla zaplavena i v sicilské metropoli Palermo, kde silný vítr kácel stromy. Některé z nich popadaly na auta. Obchodní metropoli Milán a její okolí v neděli zasáhl silný vítr, který strhával větve i celé stromy a tašky ze střech. V lyžařském středisku Campitello Matese ve středních Apeninách napadl první sníh.

Reklama

Související témata:

Doporučované